Megemlékezés a 45 évig tevékenykedő Dorogi Tervező Irodáról
Közügy
2017. jan. 18.

Megemlékezés a 45 évig tevékenykedő Dorogi Tervező Irodáról

A hazai olajfelhasználás növekedésével az 1970-es évek elején nehéz helyzetbe került a Dorogi Szénbányák Vállalat. Döntést kellett hozniuk arról, hogy az üzemeknél felszabadult - nem bányászati végzettségű - diplomásokkal mi legyen. Így 1971-ben megalakították a Dorogi Tervező Irodát, mely a nagyvállalat külüzemeként működött és 1990-ig tevékenykedett. Az iroda feladatát képezte a korábbi nagyvállalat kiszolgálása különböző tervtanulmányokkal, tervekkel. Ebben az időben végezte az iroda a Hydrop-Dekolt víz alatti ásvány kitermelő rendszer alapszabadalmának továbbfejlesztését, s ezek alapján a Bányagépgyártó és Javító üzem nagy számú berendezést gyártott le, melyeket belföldre és külföldre szállítottak. Az iroda jelentős feladatokat végzett el a lencsehegyi szénbánya, valamint a tokodi brikettgyár tervezésénél.
Ezen kívül Dorogon és a környező településeken, valamint az ország minden részén vállaltak más szakágakba tartozó feladatokat is. A foglalkoztatott létszám 1989-ben 79 fő volt.

Az 1989-ben, a nehezülő gazdasági feltételek mellett a Dorogi Szénbányák Vállalat - élve a Gazdasági Társaságról szóló 1988. évi VI. törvény által biztosított lehetőségekkel - úgy határozott, hogy a külüzemek közül a Bányagépgyártó és Javító Üzemet, valamint a Szolgáltató Üzemet Rt.-vé, a Dorogi Szénbányák Tervező Irodát pedig Kft-vé alakítja át.

Az iroda Kft-vé történő átalakulásának szervezését a vállalati vezetés 1989 őszén az akkori irodai vezetésre bízta. A szervezési előkészületek alatt a vállalat érezhető roppanása következtében többen más munkáltatót kerestek, vagy nyugdíjazásukat kérték. A szervezés eredményeképpen 1990. február 15-én kezdte meg tevékenységét a Dorogi Tervező Iroda Kft.

Az új gazdasági társaság induló létszáma 35 fő volt. Tevékenységi köre a korábbi profilhoz képest sokat változott. Tevékenységi köre kiterjedt egyedi tervtanulmányok, összefoglaló kutatási zárójelentések, telepítési programtervek összeállítására, beruházási és rekonstrukciós programtervek, kiviteli tervek, rehabilitációs tervek készítésére, beruházások lebonyolítására, tervek felülvizsgálatára, tervek helyszínre történő alkalmazására, koordinálására, átdolgozására, honosítására, tervezői művezetésre, programokhoz kapcsolódó, vagy önálló- költségárazások elkészítésére.
A kiterjedt tevékenységi körnek, valamint a tagok, illetve alkalmazottak magas fokú szakképesítésének köszönhetően sikerült a helyi megbízásokon kívül az ország különböző területein megbízásokat szerezni és azokat határidőre elvégezni.

A 90-es évek első felének gazdasági nehézségeit a társaság átvészelte, évenként szerény, majd a későbbi években egyre növekvő nyereséget produkálva. A társaságban foglalkoztatottak létszáma igazodott a gazdasági körülményekhez. Az alkalmazotti létszám lassan megszűnt, a társasági tagok egymás közti üzletrészeinek eladásából, tagi öröklési tulajdonok felvásárlásából a tagok létszáma csökkent, végül egy ütőképes csapat maradt, mely képes volt ipari, kommunális, egészségügyi létesítmények komplex tervezésére.

Az elmúlt 25 évben a társaság által elvégzett rengeteg tervezési feladat közül néhány fontosabbat ki kell emelnünk:

Dorogon
• Utak, víz,-szennyvízcsatorna és csapadékvíz-elvezető rendszerek tervezését
• Kórházak, szociális létesítmények közül
- Szent Borbála Kórház rekonstrukciójának terveit
- Dr Mosonyi Albert Gondozási Központ terveit
• Dorog, Köztársaság u-i lakópark kiviteli terveit
• Kálvária rekonstrukciójának terveit
• Kitelepítési emlékmű terveit
• Német Kisebbségi Tájház kialakításának terveit
• Zenepavilon tervét
• Köztemető kerítés kiviteli tervét
• Ady Endre utcai partfal (támfal) tervét
• Technológiai fejlesztési terveket a dorogi égetőműben
• Bányabezárásokkal kapcsolatos terveket
- Sátorkői homokvasút
- VI-os akna
- VIII-as akna
- XXI-XXI-.es aknák
- Dorogi altáró
• Új üzemek létesítésével kapcsolatos terveket
- Dorogi Erőmű gázturbináinak üzembeállításához szükséges segédüzemi
berendezések gépészeti és villamos-automatikai kiviteli terveit

Más településeken
• Csolnoki tornaterem és tanuszoda komplex tervei
• Sárisápi tornaterem tervezése
• Karsztvízellátással kapcsolatos bányászati, gépészeti, villamos tervek (Csór, Tatabánya, Dorog)
• Esztergom-Dorog és térsége (a 33-as primer körzet) 22 településének helyi távközlési hálózatainak komplex kiviteli tervei
• Pince és támfal rekonstrukciós tervek az ország történelmi borvidékein
• Ásvány előkészítő üzemek, osztályozók és egyéb ipari üzemek tervei (Tokodaltáró, Pilisvörösvár, Sóskút, Gánt, Vác)
• IN AMENAS (Afrika) olajkutató lakótelep villamosenergia-ellátási tervei.

A tagok 2016 elején elhatározták, hogy két és fél évtized sikeres tevékenység után a társaságot végelszámolással megszüntetik.

Köszönetet kell mondanunk a Dorogi Szénbányák vezetőinek, az egykori társüzemek vezetőinek, Dorog város és a környező települések helyi (tanácsi és önkormányzati) vezetőinek, képviselő testületeinek és minden más megbízónak azért a bizalomért, melyet a Dorogi Tervező Iroda iránt tanúsítottak, a társaságot megbízásokkal ellátták.

Köszönetet kell mondanunk egykori munkatársainknak, akikkel együtt jó hangulatban sikerült munkáinkat elvégeznünk.

Illendő emlékeznünk az iroda egykori vezetőiről (Pender Ferenc üzemvezető, Puchner Ferenc főmérnök, majd üzemvezető, Lapos János főmérnök, Mátyus Mihályné főkönyvelő, Pénzes Béla ügyvezető, Sasvári József ügyvezető) és köszönetet kell mondanunk tevékenységükért, melynek következtében az iroda mindvégig gazdaságosan tudott üzemelni.

Végszó
A Dorogi Tervező Iroda a Dorogi Szénbányák külüzemeként 1971-1990 között, 19 évig tevékenykedett.
A Dorogi Tervező Iroda Kft 1990-2016 között, 25 évig sikeresen tevékenykedett, majd a Tatabányai Törvényszék 2016. november 30-ai jóváhagyó végzésével, végelszámolással, veszteség nélkül megszűnt. A legfontosabb tervdokumentációk a megbízóknál, múzeumoknál és a levéltárban kerültek elhelyezésre.

Sasvári József
a társaság volt ügyvezetője