Riasztási küszöbérték: magas a szállópor-koncentrátum városunkban
Közügy
2017. jan. 22.

Riasztási küszöbérték: magas a szállópor-koncentrátum városunkban

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Dorog és Esztergom területén az elmúlt két napon mért PM10 aerosol koncentráció meghaladta a riasztási küszöbértéket. (100 µg/m3). A szálló por koncentrátum január 20-án és 21-én az egészségügyi határértéket több mint kétszeresen haladta meg és a meteorológia sem ígér javulást az időjárást illetően.


A magyarországi magas szállópor-koncentrációt leginkább a közlekedés, a lakossági tüzelés, az ipari kibocsátás okozza.
A szálló por egészségre gyakorolt hatása elsősorban a légző- és keringési rendszert érinti, annak hatása korcsoportonként, illetve az egészségügyi állapot függvényében különböző.
Javasolt ilyenkor minél kevesebb időt a szabadban tölteni, a gyerekeket pedig kifejezetten nem tanácsos kivinni a levegőre.
Ha tehetjük, menjünk ki a városból, például a hegyekbe, vagy olyan helyre, ahol nagyobb a szél és az elfújja a szennyezett levegőt. A lehető legkevesebb ideig szellőztessük a lakást!

Emellett pedig ne csak saját, de mások egészségére is gondoljunk, vagyis ha tehetjük, hagyjuk otthon az autónkat, menjünk tömegközlekedéssel, gyalog vagy biciklivel, hogy a magas levegőszennyezettségi szintet ne emeljük még tovább.