REDUCTIO: Kizökkentünk a hétköznapokból Zágonyi Petra kiállításán
Kultúra
2017. márc. 8.

REDUCTIO: Kizökkentünk a hétköznapokból Zágonyi Petra kiállításán

Zágonyi Petra grafikusművész megdöbbentő, ugyanakkor egyértelmű alkotásaiból nyílt kiállítás REDUCTIO címmel az Eötvös Galériában.
- Friss, fiatal lány vagy. Könnyedebb témát vártam! Képeidről a mély gondolatiság, a poszt-posztmodern iránti tisztelet süt. Mi járt gondolataidban, amikor a fotókra grafikai programokkal színes síkidomokat ültettél?
- Környezetünk tele van síkidomokkal. Négyzet - háromszög - kör, azaz bankautomata - gyalogátkelő - megállni tilos tábla. Minden visszavezethető az alapformákra, azaz minden ezekből épül fel. Egymás nélkül nem léteznének. Mi van, ha például egy szemeteskukát csak egy négyzet helyettesít?!
- Valóban hétköznapnak tűnnek ezek a kérdések, amelyekre a modern kubizmus stílusát segítségül hívva adtál válaszokat. Hogyan jutottál vissza ezekhez az alapidomokhoz?
- Alkotói pályám elindulásában Kolonics Péter tanár úr dorogi rajzszakköre segített. Ott a tárgyábrázolásokat kiváló technikákkal elsajátítottuk. Ahhoz, hogy mást lássunk egy hétköznapi eszközben, kell a tapasztalat, a sajátos szemléletmód. Az, hogy miért érdekes valami, hogyan lehet lecsupaszítani minden sallang nélkülivé tenni egy tárgyat szerintem már egy második lépés az alapábrázolás után.

PETRA.jpg
- A Nyugat-magyarországi Egyetem művészeti tanszékének képi ábrázolás szakán végeztél, ahol tanulmányaid alapját képezték a művészi és a számítógépes grafika. Használod ezeket a technikákat a munkádban?
- Dorogon dekoratőrként és grafikusként dolgozom. Számtalan szóróanyagot, plakátot, meghívót, névjegykártyát, kiadványt, díszletet készítettem az elmúlt két évben.
- Mit keresel a művészi utadon? Merre tartasz?
- Művészetemben a „reneszánsz SZÉP"-et keresve, a felületek, formák fény-árnyék hatásokra épülő játékát - monokróm - jelenítem meg. Szeretek elveszni az apró részletekben, megbontva, megkérdőjelezve a tárgyak fogalmát, értelmét. Keresem az alakzatok, struktúrák megjelenítését a természeti, illetve a városi környezetben egyaránt, megmutatva azt, ami mellett az emberek elmennek, amit nem vesznek észre, vagy csak annyira hétköznapi számukra, hogy természetessé válik. Számomra a legfontosabb az emberek társadalmi konvenciókból való kizökkentése.
A KIÁLLÍTÁS AZ EÖTVÖS GALÉRIÁBAN ÁPRIIS 11-IG LÁTHATÓ.

Csoportos kiállítások:
2009. SZAKKÖRI KIÁLLÍTÁS - Dorogi Galéria
2013. OMDK KIÁLLÍTÁS - Eger
2013. DIPLOMA KIÁLLÍTÁS - Szombathelyi Képtár
2015. 25 ÉV SZÍNEI - Dorogi Galéria
2016. RETRO - Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum
Egyéni kiállítás:
2017. REDUCTIO - Eötvös Galéria
Elismerése:
Az Országos Művészeti Diák Konferencia különdíja