Békákat mentettek a petőfis diákok
Közügy
2017. márc. 31.

Békákat mentettek a petőfis diákok

A Petőfi-iskolában kiemelt feladat a gyerekek környezeti nevelése. A Víz Világnapjához kapcsolódó projekthéten a környezettudatos magatartás kialakítása még inkább előtérbe kerül. A témahét részeként a Gerecsei Tájvédelmi Körzet területén, Tardos mellett, a Malom-völgyben barna varangyokat mentettek az első és második osztályos gyerekek.
E békafaj állománya Európát tekintve Magyarországon jelentős, ezért hazánkban védett állat. Telente elvermelik magukat a föld alá, majd tavasszal elindulnak a kisebb, nagyobb tavakhoz, petéző helyükre. Nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen napjainkban ezeket az útvonalakat szinte kivétel nélkül autóutak keresztezik, békák ezreinek pusztulását okozva.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében tanulóink jelentős természetvédelmi munkát végeztek. Segítségükkel 478 békát sikerült megmenteni. A gyerekek az út mentén leásott terelőfóliák mögül és az ott leásott vödrökből gyűjtötték össze az állatokat, és vitték át az úttesten szaporodási helyükre.
A konkrét védelmi tevékenység mellett a védett kétéltűek megismerésére és megismertetésére, ezen "nemszeretem" állatok iránti érzékenység felébresztésére is kiválóan alkalmas volt ez a program.