A költészetről szólt a nap, gitárzenével, helytörténettel, versenyekkel ötvözve
Kultúra
2017. ápr. 12.

A költészetről szólt a nap, gitárzenével, helytörténettel, versenyekkel ötvözve

A magyar költészet napja, április 11-e igazán színes rendezvényekkel örvendeztette meg a kultúrskedvelő dorogiakat. Délelőtt a gyerekeké volt a főszerep. A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár által meghirdetett versmondó versenyen Arany János születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegtek a diákok. Arany balladáiból válogattak a tanulók. A zsûri - Mucha Ildikó, a könyvtár volt igazgatója, Antal Zsuzsanna a könyvtár helytörténeti felelőse és Kele Fodor Ákos költő - három kategóriában értékelte a versmondókat. A 4. osztályosok közül I. Birkés Zsuzsanna (Zrínyi), II. Román Emese (Zrínyi), III. Kronavetter Kata (Petőfi) lett. Az 5-6. évfolyamon I. Árkosi Klaudia (Eötvös, 6.o.), II. helyezett: Farkas Réka (Eötvös, 5.o.), III. Reiser Erika (Petőfi, 5.o.). A 7-8-9. osztályok versenyében I. Nagy Flóra (Zrínyi), II. helyezett: Gremsberger Edvin (Eötvös), III. helyezett: Vaszkán Dávid (Zsigmondy).

edvin.JPG
Szintén április 11-én tartotta meg német nyelvû szavalóversenyét a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Tájházban.
Dorogról írták, dorogiak írták címmel a mûvelődési házban költészet napi irodalmi estet tartott Dorog Város Barátainak Egyesülete.

komoroczy.JPG

A civil szervezet és a könyvtár közös rendezvényén több mint százan vettek részt. A költészet iránt érdeklődők ezúttal különleges kultúrcsemegét kaptak ráadásul. Kovács Lajos helytörténeti kutató Dorog történelmét felelevenítve az itt megforduló, a városunkban alkotó és településünkről író nagy elődök - pl. Komoróczy Miklós, dr. Mosonyi Albert - és kortársak portréit festette le, majd Dankó József, Kovács Klára, Imre Tibor, Szabó-Berghauer Zoltán, Cselenyák Imre előadásában meghallgathatták az adott szerző mûveit is a jelenlévők. Korunk jeles (dorogi származású) írói is megtisztelték rendezvényt. A felolvasó esten ott volt többek között Kele Fodor Ákos és Peer Krisztián és bemutatkozott az új írógeneráció is, Vig Sára személyében. Gitárjáték, helytörténet, költészet. Igazán szép nap volt.

nezok.JPG