A NYERTES PÁLYÁZATOK KÖZÖTT A DOROGI BÁNYÁSZATTÖRTÉNETI MINIVERZUM
Közügy
2017. ápr. 12.

A NYERTES PÁLYÁZATOK KÖZÖTT A DOROGI BÁNYÁSZATTÖRTÉNETI MINIVERZUM

Az országban elsőként Komárom-Esztergom megyében vált ismertté a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) támogatott megyei pályázatok önkormányzatokat érintő első nagyobb csomagja. Az előző évben elbírált 11 projekt után most újabb 80 projekt részesült pozitív elbírálásban, köztük a Dorogra tervezett Reimann Bányászattörténeti Miniverzum. Városunk 250 millió Ft-ot nyert a pályázaton a hazánkban egyedülálló (a föld fölötti Dorogot és a föld alatti bányajáratokat is bemutató) kiállítóteret is tartalmazó épület megvalósítására.

bencsik.JPG

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, dr. Völner Pál államtitkár, és Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón


A TOP pályázatok eredményeit a Tatabányán megtartott sajtótájékoztató keretében hirdették ki április 12-én.

A korábbi évek nyertes pályázatai után további 80 (76) pályázat támogatását jelenthették be több mint 12,7 milliárd Ft értékben, amely 49 önkormányzatot érint és 5 egyéb szervezetet. A megyében a támogatásoknak köszönhetően többek között iparterületek kerülnek kialakításra és fejlesztésre, helyi piacok fejlődhetnek, turisztikai látogatóközpontok nyílhatnak meg, a megye több településén bölcsődék és óvodák újulnak meg, de közintézmények - iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, sportlétesítmények, könyvtár - épületenergetikai korszerűsítéseire, egészségügyi és szociális alapellátás fejlesztésére is sor kerül.
A turisztika területén a megye bányászati-ipartörténeti örökségét bemutató Bányászattörténeti Miniversum kialakítására kerülhet sor Dorogon.

Atervezettbnyszatiemlkhely.jpg

A tervezett bányászattörténeti emlékhely a Reimann-altáró mellett
Az első körös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről születik döntés a következő hónapban, melyek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd Ft-ot. Támogatásuk esetén újabb helyi piacok kialakítására, óvodák és bölcsődék építésére, felújítására, a városi barnamezős területek funkcióváltó megújítására és zöldváros fejlesztésekre, valamint épületenergetikai beruházásokra számíthatnak a megyében élők.
2017. március 31-ével megjelentek a 2017. évi TOP-os pályázatok is. A kiírások révén több mint 8,1 milliárd Ft támogatás juthat még a településeknek. Inkubátorházak fejlesztésére, leromlott városi területek rehabilitációjára, helyi identitás és kohézió erősítésére, valamint újabb turisztikai, közlekedési, vízrendezési és energetikai projektekre nyújthatnak pályázatokat az önkormányzatok és egyéb, a kiírásokban szereplő szervezetek.
Előzmények
2012 őszén kezdődött meg a megyeházán az a tervezési munka, amely megalapozta a megye számára rendelkezésre álló 25,9 mrd Ft uniós forrás felhasználását. A közgyűlés 2014 márciusában fogadta el a megyei területfejlesztési koncepciót, majd 2014 őszén a stratégiai és operatív programot. Ezek megalkotásában széleskörű együttműködés jött létre az önkormányzatokkal, a gazdasági szereplőkkel, a szakmai kamarákkal, a civil szervezetekkel. A tervek összefoglalták, hogy milyen gazdasági, társadalmi infrastrukturális adottságai vannak a megyének, ezek milyen eddig kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek magukban és milyen fejlesztésekre van szükség. A tervezéssel párhuzamosan jelentős projektgyűjtési tevékenység is zajlott. A fejlesztési igények feltérképezése szolgálta a tervezést, de a projektgazdák is segítséget kaptak ahhoz, hogy igényeik finanszírozására hol nyílik majd lehetőségük. Az ágazati fejlesztési igényeket a minisztériumok felé is közvetítette a megye.
2015 tavaszára a tervezés új irányt vett, már csak a Területfejlesztés-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megyére eső 25,9 mrd forintjából megvalósítható fejlesztésekre koncentrált. A közgyűlés júniusban fogadta el a Megyei Integrált Területi Programot - ez a program rögzíti az egyes támogatási célokhoz kapcsolódó pénzügyi kereteket, azok ütemezését, a védett keretek kedvezményezetteit és a védett keretek mértékét is.
Az elsőkörös pályázatok 2015 végén - 2016 elején jelentek meg. A benyújtott pályázatokból 11 esetében már az elmúlt évben született támogató döntés 3,3 mrd Ft összegben. Ebből 5 db közúti szakasz újul meg a megyében, többek között Környe és Tata, Tokod és Tát, Bakonyszombathely és Bakonybánk, Bábolna és Tárkány és Tata-Naszály között. Ezen kívül a megyei és az Esztergom járási foglalkoztatási paktumok, Esztergom és Tata zöldváros fejlesztési programja és Oroszlány szoc. város-rehabilitációs programja kapott támogatást.