Megyei Értéktár Nap: középpontban a helyi értékek
Közügy
2017. máj. 29.

Megyei Értéktár Nap: középpontban a helyi értékek

Megyei és helyi értékekkel bíró települések mutatkoztak be szombaton a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár és Bajna Község Önkormányzata által szervezett Megyei Értéktár Napon. Az ünnepen felsorakoztatták a dorogi értékeket is.
Igazi érték-kavalkád alakult ki a bajnai kastélykertben, a bemutatkozó települések standjai gazdag látnivalót, helyenként kóstolnivalót is kínáltak. Az Ízek utcáján helyben készült ételekkel várták az érdeklődőket, az ismert mesterszakács, Buday Péter részvételével. A mesteremberek eközben a Mesterségek sétányán mutatták meg tudományukat, de a hintókiállítás is sok kíváncsi tekintetet vonzott. A gyermekeket a számukra kialakított lugas kötötte le - kézmûves foglalkozásokkal, öko- és népi játszóházzal, népi játszótérrel várták őket.

ertektar.JPG
A rendezvényt délelőtt az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar nyitotta meg mûsorával, majd az ezt követő szakmai napon a helyi értékek kerültek a középpontba: előadások hangzottak el többek között az értékgyûjtő munkáról, a Hungarikummá válás folyamatáról, az értékek turizmussal, településfejlesztéssel való összekapcsolásának lehetőségeiről.
A délutáni Értéktári Mustra előtt köszöntőt mondott a rendezvény fővédnöke, Völner Pál államtitkár, Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György a megyei közgyûlés és a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, valamint Pallagi Tibor a település polgármestere.
„Az ilyen rendezvényekből is látszik, sokkal gazdagabbak vagyunk, mint gondoltuk volna" - mondta Völner Pál, majd megköszönte azok munkáját, akik segítenek az értékőrzésben, legyen szó települési vezetőkről, pedagógusokról, vagy a gyerekekről, akik különböző hagyományőrző csoportok tagjaiként lelkes résztvevői ezeknek a rendezvényeknek.
Kancz Csaba elmondta, a megyénk ugyan az élen jár gazdasági teljesítményben, de kultúra és összetartó erő nélkül erre nem lennénk képesek. Mint mondta, az értékeket nézve is a legjobbak között vagyunk. „Adják tovább ezeket az értékeket a gyermekeknek és az unokáknak is, így a megyénk még erősebb tud majd lenni" - fejtette ki.
Popovics György ünnepi beszédében kiemelte, a megyei települések már több mint 60 százalékában mûködnek értékgyûjtő közösségek, ami országos szinten is kiemelkedőnek számít. „Az ő munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyei értéktár is megteljen értékes kincsekkel, melyekre minden megyei polgár büszke lehet"- tette hozzá.
A köszöntőket követően átadásra kerültek az új megyei értékeket megörökítő oklevelek is. Ebben az évben 15 újabb érték került lajstromba, a korábbiakkal együtt így 18 megyei érték emléklapját adták a helyszínen.
Az egész napos rendezvényen több mint 20 megyei település mutatkozott be, 17 tánccsoport, kórus és együttes állt a színpadra, illetve a megyei fúvószenekarok is képviseltették magukat. A napot a Csillagszemûek Táncegyüttes élőzenés táncháza zárta.

Oklevéllel köszönték meg a helyi értékteremtést és gyarapítást Dorognak 

Sokrétû, színes, szakmailag is színvonalas rendezvénynek lehettek tanúi a látogatók, ahol bemutatkozhattak azok a települések, ahol már megalakultak a helyi értékgyûjtő közösségek. Ezek közül 22 volt jelen, akik büszkén prezentálták eddig elvégzett munkájuk eredményét. Kiemelte, hagyományaink csak akkor érnek valamit, ha meg tudjuk őrizni és tovább tudjuk adni azokat. Ezután átadta a települések képviselőinek az új megyei értékekről szóló okleveleket.
Ennek keretében Dankó József, Dorog város alpolgármestere átvehette az elismerést Popovics Györgytől a Bányász Emlékház és az F típusú vágathajtó gép megyei értékké válásáról.