Európa legészakibb pontját is meghódítja a BEBTE
Közügy
2017. máj. 29.

Európa legészakibb pontját is meghódítja a BEBTE

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tudományos ismeretterjesztő célú expedícióra indult május 28-án Norvégiába és egyúttal Európa legészakibb pontjára, a Magyar Földrajzi Múzeum ajánlásával.
A csapat tagjai: Andor Mária, Benkovics-Molnár Györgyi, Lieber Tamás, Ostyáni János
Lieber Tamás, a BEBTE elnöke elmondta: - Európa északi pontjának, vagyis a Nordkapp-nak az elérése csak egyik célja utazásunknak. Küldetésünk valójában egy olyan ismeretanyag összeállítása a fjordok, gleccserek szabdalta, különleges természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő országról, amely nemcsak a földrajzot, mint mindannyiunk számára nélkülözhetetlen "tantárgyat" népszerûsíti, de rávilágít például a globális éghajlatváltozás okozta problémákra is. Ez a jelenség ugyanis már néhány év távlatában az alpesi és az észak-európai gleccsereken is jól látható, tapasztalható változásokat okozott.

nordkapp.jpg
A BEBTE célja, hogy ha csak általánosságban is, illetve néhány néhány konkrét példát kiragadva, de bemutathatóvá tegyen idehaza egy olyan európai országot, ahol a környezettudatos szemlélet, a lakosság természettel való együttélése példaértékû, ahol a turizmus, a természet megismerése nemcsak sport, hanem életforma is.
Utazásunkat a norvégiai magyarok közössége támogatja, részükről számos kedves meghívást kaptunk. Az ő segítségükkel alakult ki expedíciónk tervezett programja, amely északról dél felé az alábbi településeket érinti, illetve az azok környékén lévő természeti látnivalókból válogat: Alta (Nordkapp), Mo i Rana (pl. Svartisen-gleccser), Trondheim, Averoy (Atlanti út, Kristiansund, Geirangerfjord), Sogndalsfjøra (pl. Sognefjellet, Nærøyfjord), Bergen, Stavanger (pl. Kjeragbolten, Preikestolen).
A BEBTE a tapasztalatokból a tőle megszokott módon előadások megtartását, fotókiállítások szervezését tervezi, ugyanakkor cikkek publikálására, valamint egy rendhagyó útikönyv megjelentetésére is lehetőséget kapott.