Felsőboldogfalván járt a dorogi delegáció - Elismerő Emléklapot vehetett át Bende György
Közügy
2017. jún. 6.

Felsőboldogfalván járt a dorogi delegáció - Elismerő Emléklapot vehetett át Bende György

Testvértelepülésünk, Felsőboldogfalva meghívását elfogadva harminc fős delegáció utazott Székelyföldre Dorog város képviseletében. A dr. Tittmann János polgármester által vezetett küldöttséget Sándor József felsőboldogfalvai polgármester és a képviselők június 2-án fogadták a művelődési házban. A szíves fogadtatás másnapján, a csíksomlyói búcsúra zarándokolt el a küldöttség, ahol több százezer emberrel egyetemben közösen hallgatták meg a misét a pünkösdöt megelőző nap, a 2017-es búcsú mottója - Tarts meg minket őseink szent hitében! - jegyében.

csiksomlyo.JPG
Az erdélyi katolikusok egy legendás csatához kötik a búcsújárás egyik hagyományát. A legenda szerint 1567-ben János Zsigmond, erdélyi fejedelem erőszakkal akarta Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát áttéríteni az unitárius hitre. Pünkösd szombatján a fejedelem nagy sereggel vonult be Csíkbe, de vereséget szenvedett. A helyiek a győzelmet - a hagyomány szerint - Szűz Máriának köszönhetik, akihez az asszonyok, gyermekek imádkoztak segítségért csíksomlyói templomban. Nem létezik hiteles történelmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez a csata valóban megtörtént volna.
Évről-évre több százezren gyűlnek itt össze pünkösd szombatján a nagymisére. Máriát dicsőítő énekkel és körmenettel érkeznek a hívők. A gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején, amelyhez újabb és újabb városokból és falvakból érkező keresztaljak csatlakoznak. A menet a több kilométer hosszúságot is eléri. A körmenet legértékesebb tárgya a labarum, azaz a hadi zászló, amely az ókorban a győzelem jelképe volt.
A mise kezdetére az egyes tájegységeket jelző táblák alatt (Gyergyó, Felcsík, Alcsík, Udvarhelyszék, Háromszék, a Maros- és Nyárád-mente) székelyei népviseletben gyűlnek össze.

radu_moldovan.JPG
A csíksomlyói mise másnapján a felsőboldogfalvai református templomban várta a dorogiakat Moldovan Radu lelkipásztor. Dr. Tittmann János polgármester a műemlék épület felújításának támogatására - a 2017. évi költségvetési rendeletünkben elkülönített - pénzösszegről szóló oklevelet átadta a lelkipásztornak. Moldovan Radu bemutatta a műemléket. A ma álló református templom elődjének története a 12. századig jóval a reformáció előtti időkre vezethető vissza. Építésében három korszak különböztethető meg: az 1241-es tatárjárást megelőző időszak, a 13. századi, amikor elkészült a templomhajó és annak déli és nyugati oldalán található kapui, valamint a déli oldalon található csúcsíves ablak. A templom jelenlegi formáját a harmadik építési szakaszban, a 15. században nyerte el. Akkor építették hozzá a mai szentélyt, támpillérekkel megerősítették a hajót és a nyugati homlokzat elé felépítették a tornyot. A templomban látható, 1974-ben feltárt falképek a 15. század első felének művészi remekei. A kazettás mennyezet 1670-ben készült. A torony végleges, mai alakját 1869-ben, a régi torony megmagasításával nyerte el.
Az oklevél átadását követően Elismerő Emléklapot adtak át a templomban dr. Tittmann János Dorog Város Képviselő-testülete nevében Bende György részére, kiemelkedő egyházi és közéleti munkásságának elismeréséért.

bende_gyorgy.JPG
Bende György 1951-ben Dorogon született. Vallásos családban nevelkedett. Gyermekkorában a Szent József templomban ministrált, később tagja volt a templomi kórusnak. Felnőttként katolikus ifjúsági közösségbe járt. Házasságkötése után a Szent Borbála templom közösségéhez csatlakozott. 1973-ban elvégezte a Katolikus Társadalomtudományi Akadémia Egyházközségi Munkatárs-képző Tagozatát. Rozsályi Zoltán atya ideje alatt tagja lett az egyházközség képviselő-testületének. 1991-ben diplomát szerzett a Katolikus Társadalomtudományi Akadémia Gazdaság, Vállalkozás, Egyházközösség Tagozatán. A Főegyházmegyétől megkapta az áldoztatási engedélyt, amely nagy kitüntetés volt számára. 1996-tól az egyházközség képviselő-testületének világi elnökévé választották. 1997-ben Rozsályi Zoltán atya nyugdíjba vonulása után Szerencsés Zsolt atya ideje alatt is megmaradt elnöki pozíciójában. Megújíttatták áldoztatási engedélyét. 2005-től Kiss-Maly László atya is számított munkájára és segítségére.
Húsz éves szolgálati ideje alatt számtalan műszaki problémát oldott meg. A felújított templom harangjainak elavult elektronikája helyett modern vezérlést készített. Ellátta a gondnoki feladatokat. Aktív résztvevője volt a családi napoknak, templomi rendezvényeknek. Munkájával segíti a Máltai Szeretetszolgálatot. Húsz éves egyházközségi képviselő-testületi elnöksége alatt mindig a legjobb tudásával, oltárszolgálatával a hitet, a híveket és az egyházközséget szolgálta.
Két Pápai Áldásban részesült, kiérdemelte a Szent Adalbert Díjat. Megromlott egészségi állapota miatt, valamint a 2017-es új Egyházközségi Képviselő-testületi Szabályzatot szem előtt tartva január 31-én lemondott világi elnöki tisztségéről.
Bende György miután átvette az elismerő emléklapot, elmondta, hogy hlás azért, hogy a városi delegáció tagjaként feleségével részt vehetett a csíksomlyói zarándoklaton, ahol imádkozott a családjáért, barátaiért, városunkért és a városvezetőségért.
A felsőboldogfalvai templom meglátogatása után a delegáció az alsó-rákosi vulkánhegyet tekintette meg. A bazaltbányáról Sándor József polgármester tartott érdekes előadást: A vidék valóságos kőzettani múzeum: a piros verrukáno-konglomerátum, a zöld dacittufa, a feketebazalt, a mészkő egyaránt megtalálható. A vulkanikus láva oszlopképződése hatására jöttek létre a bazaltoszlopok, melyek területe természetvédelmi rezervátum. A területen hatalmas tengerszemként ragyogó tavat is megcsodálták a kirándulók, majd a kőhalmi vár spirális építészeti különlegességét tekintették meg.
A dorogi küldöttség június 5-én tért haza Székelyföldről, ahol a testvértelepülésünkön élőkkel még erősebbre fűzték a kapcsolatokat.