Díjazott kutató diákok Dorog utcaneveiről, üvegablakokról, villongásokról beszéltek
Kultúra
2017. jún. 14.

Díjazott kutató diákok Dorog utcaneveiről, üvegablakokról, villongásokról beszéltek

Bemutatták díjazott dolgozataikat a dorogi kutató gyerekek a Dorog Város Barátainak Egyesülete júniusi ülésén. A kutató gyerekek országos döntőjét 15. alkalommal rendezték meg Budapesten. A 10-14 éves dolgozatírók versenyében a dorogi iskolások dolgozatait a zsűri magasra értékelte. Nemcsak az írásos munkák, hanem az előadói kvalitások is sokat nyomtak a mérlegen.
Csaknem száz hallgató gyűlt össze a művelődési ház konferenciatermében június 13-án, hogy meghallgassák az előadásokat. A rendezvény első perceiben Kovács Lajos elnök megemlékezett a június elején elhunyt dr. Csiffáry Nándorról, a civil szervezet örökös tiszteletbeli elnökéről. Dr. Tittmann János polgármester reflektált a megemlékezésre: - 1996-tól városunk mottója: jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük! Dr. Csiffáry Nándorról elmondta: A bányászat XX. századi történetének és szülővárosa történelmének jelentőségét senki nem látta nála tisztább összefüggésben. A kutató gyerekek méltó folytatói lehetnek ennek az életműnek. A diákokat Decathlon utalványokkal jutalmazta meg, a felkészítő tanároknak, szülőknek virágcsokrokat ajándékozott.

garaibalzstvesziazutalvnyt.JPG
A város vezetője bejelentette, hogy a dorogi Zsigmondy-középiskola megkapta a két tanítási nyelvű képzés lehetőségét, ezzel az alapfokon kiválóan működő magyar-angol oktatás középiskolai szinten is folytatódhat, ezzel kiteljesedik a Dorogon oly népszerű közoktatási sportiskolai és a két tanítási nyelvű képzési program.
A megnyitó után a gyerekek léptek a mikrofon elé, hogy előadják dolgozataikat. Mihályi Márton a Dorogi plébániatemplom festett üvegeinek felújításáról beszélt, Garai Balázs a madárvonulásról, Kele Petra és György Eszter pedig Mindennapi kenyerünk című dolgozatukat adták elő. Az első díjas Zimmerer Blanka Hogyan tükrözik Dorog közterületeinek elnevezései és változásai a kisváros történetét? című dolgozatát mutatta be, Pocsai Anna Rejtőzködő monográfia. A Dorogi Füzetek 51 kötetének elemzése a településtörténeti monográfia tartalmi jegyeinek tükrében című munkájával lépett a hallgatóság elé.
A második díjas Bauer Nóra Villongások a szomszédvárak között. Az egymással összeépült Esztergom és Dorog viszonya háromszáz év eseményeinek tükrében című előadása, Csizmadia Dóra Az I. világháború hatása a dorogi lakosság életére és a halálozási okok alakulására az esztergomi fogolytábor szomszédságában című kutatása és Sajtos Liliána A faluból kisvárossá nőtt Dorog sajtótörténete című feldolgozása is elhangzott.
(Felkészítő tanárok, szülők: Kovács Lajos, Kovács Klára, Dankó József, Reményi Zsuzsanna, Garai Szilvia, Nyizsnyánszkyné Tavaszi Margit, Simon Kata).