ELKEZDŐDÖTT A REIMANN BÁNYSZATTÖRTÉNETI MINIVERZUM ÉPÍTÉSE DOROGON
Közügy
2017. júl. 19.

ELKEZDŐDÖTT A REIMANN BÁNYSZATTÖRTÉNETI MINIVERZUM ÉPÍTÉSE DOROGON

Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér épül a városközpontban. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum 250 millió Ft-os vissza nem térítendő uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg.
Dorogon 250 millió Ft-os uniós pályázati támogatás segítségével és önkormányzati forrásból egy országosan is egyedülálló kiállítóteret tartalmazó bányamúzeum nyithatja meg kapuit hamarosan. A Reimann-altáró műemlékileg védett alagút bejárata mellett 2017 nyarán elkezdődtek az előkészítési munkák. A kortárs épület építészeti és kiviteli tervdokumentációi ősz végére készülnek el.

Atervezettbnyszatiemlkhely.jpg
A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00004 támogatási szerződésnek köszönhetően a tervek szerint két galériával osztott, nagy belmagasságú épületben kap helyet.
A mintegy száz négyzetméteres terepmodell segítségével interaktív, autentikus környezetben jelenhet majd meg Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér. A látványtér unikum Magyarországon, hiszen több rétegben, több dimenzióban mutatja majd be a várost és Dorog több mint 200 éves múltra visszatekintő bányászattörténetét.

Dorog a város arculatát, középületeit, számos lakóépületét, filozófiáját köszönheti a bányászatnak.