A csodálatos tudomány (Bauer Norbert társpublikációja Haynald Lajos kalocsai érsekről)
Közügy
2017. szept. 14.

A csodálatos tudomány (Bauer Norbert társpublikációja Haynald Lajos kalocsai érsekről)

A dorogi Bauer Norbert a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa kutatóként is rendszeresen tér vissza szülőhelyére. Több mint másfél száz tudományos közleménye között szerepel: Dorog és Esztergom növényvilágának bemutatása (1999), Szemelvények Grundl Ignác (1813-1878) botanikai hagyatékából (2010). A bicentenáriumi Grundl-kiállításnak is ő volt a rendezője, megnyitó előadója a dorogi ünnepi alkalomkor. Bauer Norbert volt a hegyi tárnicska Grundl által a Pilisben gyûjtött példányának szakmai előterjesztője a Dorogi Értéktár számára.
A közelmúltban jelent meg Bajzáth Judittal közösen írott kötete Haynald Lajos kalocsai érsekről, aki a magyar botanika világszínvonalúvá tételében vezető szerepet játszott, és akivel a mi Grundl Ignácunk is szakmai kapcsolatban állott. Ezt éppen Bauer Norbert dorogi publikációjából tudjuk.

A Magyar Néprajzi Múzeum gondozásában megjelent szép kiállítású kötet egy izgalmas tudományos és közéleti pályaképet vázol fel, amelyben jól megfigyelhetők azok a személyiségjegyek, amelyek a sikert hozhatják el: a mûveltség, a jó kommunikációs készség, a diplomáciai érzék, a társadalmi problémák iránti érzékenység. Haynald Lajos is ezeknek a tulajdonságainak köszönhette emberi, szakmai, - és ahogy ő emlegette - a csodálatos tudomány területén elért sikereit. Bauer Norbert kötete egy újabb szép példája a Doroghoz kötődő alkotó személyiségek - az utóbbi időben különösen gyarapodó - kiemelkedő szakmai teljesítményeinek.