Kultúra, közösség, könyvtár: kiállítás koncerttel, könyvekkel
Kultúra
2017. szept. 25.

Kultúra, közösség, könyvtár: kiállítás koncerttel, könyvekkel

A 2016-os Ünnepi Könyvhéten útjára indított Kultfesztet az idén immár második alkalommal rendezte meg szeptember 20-22-én a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár. A nyitó rendezvény - Szax Olivér Kvart c. kiállítása - szerdán 18 órakor kezdődött, de szokatlan módon már fél hattól jöttek az érdeklődők: fiatalok és idősebbek egyaránt. A kezdés előtt negyed órával a program vendégelőadója, Szegő Csaba szaxofonozott, majd Kolonics Péter megnyitóját követően ismét a zenész adott elő a képek által ihletett dallamokat.

kvart_oliverszax.JPG

Az értő és lelkes közönség még sokáig az alkotások között maradt, spontán megvalósítva azt a célkitűzést, hogy a könyvtár mint közösségi színtér valódi közösséget, közösségeket teremtve, párbeszédre ösztönözze az igényesen szórakozni, kikapcsolódni, művelődni és kulturálódni vágyókat.
Másnap, 21-én a zene állt a középpontban: Grecsó Krisztián József Attila-díjas szépíró és Kollár-Klemencz László (Kistehén) énekes, dalszerző, szövegíró adott közös gitárkoncertet. A két művész olykor szerepet is cserélt: Krisztián szólózott, illetve László olvasott fel saját novelláiból. A rendkívül dinamikus és jó hangulatú kis koncert több korosztály érdeklődését is felkeltette és kielégítette.

tehn.JPG
A pénteki rendezvényen sem apadt a közönség létszáma, és az érdeklődőknek sem kellett csalódniuk dr. Csunderlik Péter történész előadásában, melyben az ünnepi könyvhétre megjelent könyvéről hallhattak érdekes dolgokat. A rendhagyó történelem óra még így is annyi kérdést hagyott maga után, hogy csak jól eső hiányérzettel engedhettük el a szerzőt, de abban a reményben, hogy készülő, legújabb kötetével is hamarosan meglátogat bennünket.
Külön érdekessége a mostani rendezvénysorozatnak, hogy a dorogi kötődésűek is elfogadták a meghívást: Szax Olivér és Csunderlik Péter személyében két nyitott, energikus fiatalemberrel találkozhatott a közönség, és általuk sok-sok pozitív élménnyel gyarapodhatott, tudva, hogy az ő nevük egyfajta garancia a minőségre, tovább gyarapítva városunk gazdag kultúrtörténetét.

csunderlikpeter.JPG
A nagy érdeklődésre való tekintettel az intézmény önálló kezdeményezése, a Kultfeszt, a jövőben is ősszel fog jelentkezni, előre láthatólag hasonló tematikával: a zene és irodalom kapcsolatával, illetve egy-egy előadással és kiállítással.                     Sz-B. Z.