Előzzük meg a lakástüzeket! - Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatója
Közügy
2017. szept. 27.

Előzzük meg a lakástüzeket! - Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatója

Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a tûz hatása miatt bekövetkezett elhalálozások csökkentése, személyi sérülések megelőzése érdekében havonta tájékoztató anyagot biztosít a lakosság részére.
Ezúttal a konyhában keletkező tüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.
A főzés mint tûzveszélyes tevékenység kiemelt veszélyforrásnak tekinthető otthonunkban, hiszen a tûzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, súlyos következményekkel járhat. Mindez alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért a főzés, mint tûzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk.
A tûzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, mûanyag eszközök, konyhabútor) gyorsan továbbterjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tûzhelyet!
A lakás elhagyásakor minden esetben zárjuk el a tûzhelyet, mert számos tûzeset oka az, hogy a lakásból eltávozó személy elfelejti, hogy a tûzhely bekapcsolva maradt. Van, amikor nem várt körülmény vonja el a figyelmét arról, vagy jelent akadályt abban, hogy időben visszatérjen valaki.
Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani!
A magas hőmérséklet miatt a tûzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerûen kivetődik az edényből, lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat!
Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszûnik.
Zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tûzhelyet.
Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemû, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohánynemût dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tûzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését.