Anne Frank kiállítás Dorogon, a Zsigmondyban
Kultúra
2017. okt. 13.

Anne Frank kiállítás Dorogon, a Zsigmondyban

Október 11-én Lőrincz Lívia intézményvezető asszony megnyitotta a Zsigmondy Vilmos Középiskolában az amszterdami Anne Frank Ház: Ha az lehetek, aki vagyok című vándorkiállítását.

A megnyitón elhangzott: A nácik szemében Anne csak egy zsidó volt. Faji törvények alapján állapították meg, ki zsidó és ki nem, megtagadva ezzel az élethez való jogukat. A náci antiszemitizmus a holokauszthoz, hatmillió zsidó férfi, nő és gyermek meggyilkolásához vezetett. Anne Frank egy volt közülük.

FrankAnna.jpg

... ha az lehetek, aki vagyok. Ezeket a szavakat Anne írta a naplójába 1944. április 11-én. Családja ekkor már két éve bujkált amszterdami rejtekhelyén a német megszállás alatt lévő Hollandiában. Anne a szüleivel, testvérével és egy baráti család tagjaival a hátsó traktusban, édesapja vállalkozásának nem használt részében élt.
A kiállítás első része Anne történetét meséli el.
A kiállítás második, nem kevésbé érdekes része a napjainkban is meglevő diszkriminációt, kirekesztést mutatja be; mai fiatalok mesélik el, hogyan küzdenek meg mindezzel és mi minden tartozik identitásukhoz.

A kiállítást két napos képzés előzte meg, ahol az iskola nyolc tanulója részletesen megismerkedett az anyaggal, és az Anne Frank Ház képzőinek segítségével felkészültek arra, hogy a kiállítást a megnyitó vendégeinek, majd diáktársaiknak, és az általános iskolák tanulóinak bemutatják.
- Zsigmondy -