Luca napján karácsony felé tánccal, zenével, díjakkal
Közügy
2017. dec. 10.

Luca napján karácsony felé tánccal, zenével, díjakkal

A Weihnachten steht vor der Tür - Luca napján karácsony felé címmel az idén is megrendezte a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos karácsonyváró ünnepségét a művelődési házban. A Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányászzenekara nyitotta meg az eseményt, majd Dankó József alpolgármester, a Dorogiak Dorogért Alapítvány kuratóriumának elnöke átadta Lieber Tamásnak a Dorogiak Dorogért Díjat és emlékplakettet.

hengan_agi_korusban.JPG

A nemzetiségi öönkormányzat nevében Vörös Jánosné elnök köszöntötte a megjelenteket, majd 100 ezer forintos támogatást adott át a bányászzenekarnak, amelyet Bohner Antal az egyesület elnöke vett át. Bohner Antal köszöntötte a 40 éve a zenekarban zenélő Pétervári Lászlót.

Kolonics Péterné és Sasvári Katalin a nemzetiségi önkormányzat elnökségi tagjai átadták a helytörténeti vetélkedő díjait. Az idén a DOKI Eötvös tagiskola csapata vihette haza a fődíjat.

Az esten fellépett a nemzetiségi önkormányzat vegyeskórusa, és gyermekkórusa, de a Leányvári Német Nemzetiségi Tánccsoport is emelte a műsor színvonalát.

 

A Dorogiak Dorogért Díjat az idén Lieber Tamás érdemelte ki.

Lieber Tamás méltatása


A Dorogiak Dorogért Alapítvány 2017. december 4-én megtartott kuratóriumi ülésén úgy határozott, hogy idei kitüntetettje sokrétű és színvonalas munkássága elismeréseképpen Lieber Tamás lesz.

Lieber Tamás pályaképének legjellemzőbb vonása a rendkívüli sokszínűség: tanár, barlangkutató, újságíró és közéleti személyiség egy személyben. Tanult röntgen technikusnak, végzett barlangi idegenvezetői kurzust, a MÚOSZ újságíró akadémiájának volt hallgatója, földrajz tanári diplomát pedig a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán szerzett.

Pályájának legalább három fontos koherencia tényezője van. Az első: erős kötődése az önszerveződő közösségekhez, ezek alapítása, vezető szerep vállalása ezekben a szervezetekben. Alapító tagja, 1995-től elnöke a Benedek Endre Barlangkutató Egyesületnek. Ugyancsak alapítója a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete Környezetvédelmi Tagozatának, 1997-99 között a szervezet Intézőbizottságának elnöke. 2002 és 2004 között a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társaság titkára. Tagja volt az Égetőmű Környezetfejlesztési Alapítvány kuratóriumának is.

Másik jellemzője pályájának minden tevékenységéhez kapcsolódó kreativitása. Szerkesztőként, rovatvezetőként, szaktanulmányok szerzőjeként van jelen rendszeresen a szakfolyóiratokban: Földgömb, Hegyisport és Turista Magazin, Élet és Tudomány, 3. Évezred. Önálló publikációinak, valamint társszerzőkkel együtt megjelent szaktanulmányai közül kiemelünk néhányat. Barlangi helynevek - Magyar szemiotikai Társaság, 2001 (Balázs Gézával, Varga Ferenccel társszerzőként. Vulkántúrák Dél-Olaszországban. Kornétás Kiadó 2007 (a túraleírások szerzője). A Sátorkőpusztai-barlang monográfiája. BEBTE, 2010 (Szerkesztő). Csavargás a Kárpátok szívében. BEBTE 2012 (Szerzőtársa Varga László).

A harmadik jellemző jegye pályájának kötődése szülőföldjéhez, Doroghoz. Ez megjelenik publikációinak tartalmi elemeiben. Jól érzékelhető a dorogi iskolák szakmai segítésében: túrák szervezése tanulók számára, élménybeszámolók, szakmai előadások pedagógus fórumokon tanárok számára. Folyamatos a jelenléte a civil szervezetek dorogi programjain, szakértőként rendszeresen segíti a dorogi civil kezdeményezéseket. 2016 novemberében országos hatáskörű konferenciát szervezett a Sátorkőpusztai-barlang felfedezésének 70. évfordulója tiszteletére. Az előadók között köszönthettük Dorogon többek között dr. Juhász Árpád geológust, dr. Balázs Géza nyelvész professzort, valamint a barlangot feltáró dr. Jakucs László özvegyét. 2017 októberében nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott észak-európai túrájáról.

Lieber Tamást szakmai teljesítménye, a helyi civil kezdeményezésekért végzett munkája, a helyi közéletben és kultúrában való színvonalas jelenléte egyaránt alkalmassá teszik arra, hogy a Dorogiak Dorogért Alapítvány emlékplakettjének kitüntetettje legyen