Történelmi séta után szoboravató ünnepen emlékeztünk
Közügy
2018. márc. 15.

Történelmi séta után szoboravató ünnepen emlékeztünk

Március 15-én történelmi sétán elevenítették meg a dorogi diákok és óvodások az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi eseményeit. Az Otthon térről induló menetet 120 piros-fehér-zöld baseballsapkában vonuló diák vezette. Landerer nyomdájánál a 12 pont és a Nemzeti dal nyomtatott példányait osztogatták a séta résztvevőinek. A 100 éves kapunál, a Buzánszky Jenő Stadionnál Táncsicsot szabadították ki, majd toborzótáncot láthatott a szépszámú ünneplő Tóta Attila táncművész előadásában. Az eseménysort Benkő Péter, Maronka Csilla és Petróczi Gábor színművészek szavalatai tették még színesebbé.

toborz.jpg

A menetet vezető szekéren a Kisze-Kusza Zenekar nagybőgőse, hegedűsei idézték a korabeli dallamokat. A Petőfi térre érve Orosz Róbert éneke után dr. Tittmann János polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét, történelmi összefoglalóját. Köszönetét fejezte ki Stremeny Géza szobrászművésznek, aki - a képviselő-testület pályázatának nyerteseként- a megújult Petőfi tér tervezésében vállalt oroszlánrészt. A 12 lobogó övezte bazaltköves térre - Kucs Béla szobrászművész - Petőfi Sándor szobra néz. A téren gránitlapokra vésett versidézeteket elevenítik fel a korabeli eseményeket. Az ünnepi beszéd után a koszorúzás percei következtek.
Koszorút helyezett el dr. Völner Pál államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, majd Dorog Város Önkormányzata, intézményei, közalapítványai, egyesületek, cégek és pártok helyi vezetői.