HATÁRTALANUL: A ZILAHIAK LÁTOGATÁSA A ZSIGMONDYBA
Közügy
2018. ápr. 4.

HATÁRTALANUL: A ZILAHIAK LÁTOGATÁSA A ZSIGMONDYBA

Március 26-án, kedd reggel érkezett meg hozzánk várva-várt testvérosztályunk Zilahról. Közös irodalomóra keretein belül emlékeztünk meg Adyról, majd vetítést tartottunk azokról a helyszínekről, amelyeket ősszel meglátogattunk, és azokról, amelyek Magyarországon várnak ránk.
Ezután közösen Esztergomba utaztunk, ahol egy szép városnézés után megtekintettük a Bazilikát. Ezt követően folytattuk utunkat Adyligetre, ahol a költő szobrának felkeresése után kirándulást tettünk a Remete-szurdokba. Napunkat a várnegyedben és a Citadellán zártuk.
Szerdán ismét egy csodás napot töltöttünk el zilahi barátainkkal: az Országház bejárása után Ady életének utolsó állomásait látogattuk végig. A Kerepesi temetőben verssel és koszorúval róttuk le kegyeletünket a költő sírjánál. Egykori budapesti otthona ma múzeumként üzemel; ezen a helyszínen szépen beérett az egész utazás, hiszen Ady életének korábbi állomásairól megjelent minden szobában egy-egy emlék, és bizony számunkra már minden helyszín ismerős volt Érmindsztenttől kezdve egészen Budapestig.
Ezzel utazásunk tematikus része lezárult, és csupán egy közös program maradt hátra, a bámulatos Body (vagy ahogy mi neveztük BAdy) kiállítás.
Fáradtan, de élményekkel feltöltődve tértünk haza és búcsúztunk testvérosztályunktól, akik másnap indultak haza Zilahra.

Zsigmondy Vilmos Gimnázium