A dohányzás károsítja a szívét - válassza az egészséget, a dohányzás helyett!
Közügy
2018. máj. 31.

A dohányzás károsítja a szívét - válassza az egészséget, a dohányzás helyett!

Minden év május 31-én a WHO és partnerei a Dohányzásmentes Világnap segítségével kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségi és egyéb kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.
2018-ban a Dohányzásmentes Világnap a dohányzás szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásaira összpontosít világszerte.
Célja:
- kiemelje a kapcsolatot a dohánytermékek használatát és a szív- és érrendszeri betegségek között
- növelje a lakossági tudatosságot a dohányzás és a környezeti dohányzás kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt hatásairól.
A dohányzás jelentős kockázati tényező a szívkoszorúér-betegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásában.
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több ember halálát okozzák, mint bármely más halálok. A dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség az összes szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás kb. 12%-áért tehető felelőssé.
A dohányzással összefüggésbe hozható halálokok csoportjába a WHO adatbázisának meghatározását figyelembe véve a következő halálokok tartoztak:
- ajak, szájüregi és a garat rosszindulatú daganata
- gége, légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata
- nyelőcső rosszindulatú daganata
- Ischaemiás szívbetegségek
- agyér betegségek
- krónikus alsó légúti megbetegedések
A 2007-2015. közötti időszakban a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások időbeli alakulása tekintetében megyénkben az országos halálozáshoz hasonló tendenciát figyelhettünk meg, azonban elmondható, hogy az utolsó vizsgált évben az országos halálozáshoz képest mind a két nem esetében kedvezőtlenebbek az eredmények.
Bővebb információ az alábbi linken érhető el:
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/dohanyzasmentes-vilagnap