Felavatták a Gyülekezeti Házat a református templom mellett
Közügy
2018. szept. 17.

Felavatták a Gyülekezeti Házat a református templom mellett

Gyülekezeti Házuk felszentelésére hívta a Dorogvidéki Református Egyházközség Presbitériuma szeptember 16-án az ünneplőket. Az Istentisztelet kezdetére az erdélyi stílusú református templom megtelt hívekkel. Az Istentiszteleten Pungur Béla lelkipásztor ismertette a mintegy 70 millió forintos projekt fontos állomásait. A 2015. február 27-i presbiteri határozat alapján indultak az EMMI pályázaton, amelyen 7 millió forintnyi összeget nyertek el a közösségi térként funkcionáló épület megvalósítására. A munkálatokra a kormánytól 32 millió forintnyi, az önkormányzattól 15 millió forintnyi támogatást kaptak, a kibocsájtott téglajegyekből pedig 2 millió forintnyi összeg gyűlt össze.

szenteles_gyulhaz.JPG

Az önkormányzat névleges áron, 5 forintért adományozta a templom mögötti telket a gyülekezet részére, ahol a közműkiváltások után 2016 december 18-án az alapkőletétel is megtörtént.
A lelkipásztor külön köszönetet mondott a püspöki különkeretből kapott összegeknek, az adományoknak és többek között a Baumit Kft.-nek is, amelytől 3,8 millió forint értékben, térítésmentesen kaptak építőipari alapanyagokat.
Az ÁFA visszaigénylésnek köszönhetően a templom kertje 3,8 millió forintból, míg az ingatlan kerítése 3,3 millió forintból újulhatott meg. A gyülekezeti tartalékot is igénybe véve összesen 70 millió forintot költöttek a beruházásokra és fejlesztésekre. A Gyülekezeti Ház igazi közösségi térként szolgálja majd a híveket, amellyel a Dorogvidéki Református Egyházközség Presbitériumának huszonöt éves álma vált valóra.

mateedina.JPG
Az Istentiszteleten Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, hogy az egyház és a keresztény hit a szeretet révén juthat el az emberek szívéhez. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte, hogy a gyülekezet minden egyes tagja lehetőségeihez mérten hozzájárult a hatalmas beruházáshoz.
Dr. Tittmann János polgármester pedig bejelentette, hogy a képviselő-testületi döntés értelmében a templom és a gyülekezeti ház melletti kis utca ettől a pillanattól kezdve a Kálvin köz nevet viseli.
Az Istentisztelet után a vendégek a Gyülekezeti házhoz vonultak, ahol Nagytiszteletű Máté László, a Tatai Református Egyházmegye esperese leleplezte a falon elhelyezett emléktáblát, majd felszentelte az épületet.
A résztvevőket szeretetvendégségre invitálta Pungur Béla.