Emlékülést tartottak a természetjárás 80., a barlangászat 60. évfordulóján
Közügy
2018. nov. 15.

Emlékülést tartottak a természetjárás 80., a barlangászat 60. évfordulóján

November 8-án emlékülés keretében évfordulókat ünnepeltek a barlangászok, természetjárók. Városunkban a természetjárás 80 évvel, a barlangkutatás 60 évvel ezelőtt indult el szervezett formában. A Dorog Város Önkormányzata által szervezett emlékülésen köszöntőt mondott dr. Tittmann János polgármester, majd a közelmúltban sikeres Pamír-expedíción (Lenin-csúcs, 7134 m) részt vevő Karcz Tibor dorogi hegymászó tartott élménybeszámolót.

kocsonevszakaj.jpg

Karcz Tibor elmondta, hogy évek óta mászik hegyeket, rendszeresen túrázik. Néhány évvel ezelőtt megmászta az Alpok legmagasabb csúcsát, majd úgy döntöttek, megpróbálkoznak a 7000 méter fölötti csúcstámadással a Pamírban. Egy másik magyar hegymászóval készültek Kirgizisztánba, de mászótársa lemondta az utazást, így még izgalmasabbá vált a Lenin-csúcs meghódítása. Elhangzott az is, hogy már készül a következő évi nagy teljesítményt jelentő Pamír-expedícióra, amely a Korzsenyevszkaja-csúcs 7105 m magas hegycsúcsának megmászása lesz.
A dorogi barlangkutatás történetét Lieber Tamás, a BEBTE elnöke elevenítette fel, majd dr. Surányi Gergely geofizikus mutatta be a Sátorkőpusztai-barlang újonnan elkészült három dimenziós térképét.
A barlangkutatás dorogi történetéről: 1958-ban a művelődésiházban alakult meg Benedek Endre bányafőmérnök vezetésével a KadićOttokár Barlangkutató Szakkör, 20 évvel korábban pedig a természetjárók tömörültek szervezetbe. A két társaság közötti kapcsolódás a fiatal turisták által felfedezett Sátorkőpusztai-kristálybarlang volt, mely kezdetektől fogva a dorogi barlangkutatók bázisa.
További információ: www.bebte.hu