Varázslatos üveg alkotások a Dorogi Galériában
Kultúra
2018. dec. 8.

Varázslatos üveg alkotások a Dorogi Galériában

A Dorogi Galériában kiállítás nyílt Farkas Éva üvegtervező iparmûvész üveg alkotásaiból. Bali János zeneszerző TranceParent címû zenemûvével kezdődött a megnyitó. Az üveghangokat megidéző mûvet Horváth Béla oboamûvész mutatta be a közönségnek.

twehner.JPG
A dorogi-tokodi közegből induló mûvésznő kiállítását Wehner Tibor mûvészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint elmondta: - Farkas Éva Dorogon megrendezett kiállítása alcíme az egy rejtett életmû ismeretlen mûegyüttesének feltárása lehetne. A szélesebb nyilvánosság előtt alig-alig ismert, csupán a szakmai közvélekedés által számon tartott és elismert alkotó több évtizedes üvegmûvészi munkásságának vázlatos története a bemutatott kiállítás. A kollekció a főiskolai diplomamunkát, a házgyári lakás-program szellemét megidéző edény- és pohárkészlet és a közelmúlt termését megidéző remekmûveket mutatja be. A magyar üvegmûvészek lexikona részletes mûtárgylistával tanúsítja nagy formátumú tervezői és a férjével, Dvorszky László belsőépítésszel közösen végzett kivitelezői tevékenységét. Farkas Éva nevéhez és mûvészetéhez, üvegmûvészeti aspirációihoz fûződő alkotásként, illetve a Farkas-Dvorszky páros együttes törekvéseinek tanújaként valósult meg a budavári Hilton Szálló, az Andrássy úti Magyar Állami Operaház, a városligeti Gundel étterem, a Magyar Tudományos Akadémia-palota, a szegedi pályaudvar és REÖK-palota, a gödöllői királyi váró épületeinek enteriőrjeibe illesztett számos világítótest, csillár, falikar, tükör, térelválasztó üvegfal.

farkasevatttmannjanos.JPG
Farkas Évát az építészettel együtt megszólaló üvegmunkák szférájában és az önálló üvegtárgy-tervezését tekintve is a modern magyar üvegmûvészet legkiválóbb alkotói között kell számon tartanunk, akinek újabb és újabb, friss szemléletû és szabad szellemiségû munkáinak megszületése elé a jövőben is nagy-nagy várakozással kell tekintenünk.
Az üveg szeretetéről így vall Farkas Éva: - Nagy veszteségként éltem meg a tokodi üveggyár bezárását. Az 1990-es évektől saját vállalkozásban a mai napig aktív tervezői-kivitelezői tevékenységet végzek. Az elmúlt negyven év az üveg vonzásában telt el, most is így élek, elégedetten, hiszen azt csinálhatom, amit szeretek: az ÜVEGET.
A megnyitót követően dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a mûvésznőt.