Nagy Henriette vehette át a Rauscher György Díjat a Magyar Kultúra Napján
Kultúra
2019. jan. 20.

Nagy Henriette vehette át a Rauscher György Díjat a Magyar Kultúra Napján

Dorogon számos nagy mûvész élt, alkotott. Közülük az országos hírû, sőt külföldön is híres Haranghy Jenő életmûvét idézték meg a Magyar Kultúra Napján, a Dorogi József Attila Mûvelődési Házban január 18-án megrendezett városi ünnepen. A Himnusz születésnapján került sor a város mûvészeti díjának, a Rauscher György Díjnak átadására.

pgynhtj.JPG
Az idén Nagy Henriette okleveles építészmérnök vehette át az elsimerést dr. Tittmann János polgáremstertől és Popovics György elnöktől. Nagy Henriette épületeivel a megyében, sőt hazánk számos más pontján találkozhatunk. A Budapesti Mûszaki Egyetemen szerzett okleveles építészmérnök diplomát, majd a Dorogi Szénbányák Tervező Irodában helyezkedett el, ahol sok éven keresztül dolgozott. A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara tagja, felügyelő bizottságának tisztségviselője. A Narthex Kft. ügyvezetője, vezető tervező. Számos díj tulajdonosa, többségében mûemlék kategóriában készült alkotásait - általában Besey László statikus-építésszel közös munkáit - díjazták.
Dorog városában számos középület felújítása fûződik nevéhez. A Mende Valér által tervezett Gáthy Zoltán által kibővített kórházunk hosszú hányattatás utáni újjáépítésének terveit ő készítette 2005-ben. A Fleischl Róbert tervei alapján épült Munkásotthon, a mai Dorogi József Attila mûvelődési Ház ugyancsak Nagy Henriette tervei alapján újult meg a mai kor követelményeinek megfelelően.
2011-ben a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara Az Év Háza díjjal jutalmazta a volt bányairoda, a nagyiroda felújítását, az Intézmények Háza igényes, szép megoldásokkal elkészített felújítási tervét.
A bányatiszti kaszinó, a régi tervező nevét viselő, Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum épülete ugyancsak az ő tervei nyomán bővült, szépült meg. A közelmúltban készült el a Szent József plébániatemplom épülete, amelyért 2016-ban Év Háza dicséretben részesült kollégájával, Besey Lászlóval egyetemben.
Díjazták más, nem dorogi épületeit is, többek között a tardosi Szent Mária Magdolna templom mûemléki felújítását.
Szeptemberben, a bányásznap keretében adhatta át Dorog Város Önkormányzata a Nagy Henriette által tervezett felújított Petőfi iskola épületét, az idén pedig a Zrínyi iskola épületkomplexuma készül el, szintén az okleveles építészmérnök tervei alapján.
Nagy Henriette rendkívüli mennyiségû és magas szakmai színvonalú munkássága folyamatos hozzájárulás városunk megújulási törekvéseihez, ahhoz az örökségvezérelt városfejlesztési koncepcióhoz, amely az utóbbi negyed században az egyik legtöbb eredményt hozó stratégia volt.
Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az elmondottak alapján Rauscher György Díj elismerésben részesítette Nagy Henriettét.

stfm.JPG
A díjátadás után dr. Tittmann János polgármester tartott vetítettképes, történelmi összefüggésekkel teli bemutatót Haranghy Jenő grafikus, festőmûvészről és koráról. A téma apropóját a mûvész születésének 125. évfordulója adta. Értékes mûvészetével mindennap találkozhatunk városunkban: a Dorogi József Attila Mûvelődési Házban és a Szent József templomban.
Az előadás keretét adva közremûködött a Sic Transit Folk Mûhely. A hangszereken a kortalan, bár minden kor eseményeihez illő népdalokat megszólaltatták: dr. Vereckei Kálmán gitár, Torma László szólógitár, Sárosi Attila basszusgitár, Orosz Róbert énekés Jászberényi Károly dob.