Hasznos tanácsokat adunk erdőterületeink védelmében
Közügy
2019. jan. 29.

Hasznos tanácsokat adunk erdőterületeink védelmében

Településünkkel határos, fokozottabban látogatott erdőterületeinkkel kapcsolatban, a Pilisi Parkerdő Zrt. kérésére tájékoztatjuk a lakosságot:
1. Napjaink aktuális problémája az erdőben illegálisan elhelyezett hulladék. Kérünk mindenkit a jelenleginél tudatosabb közösségi magatartásra. Ne szemeteljünk az erdőben, ahogy sehol máshol! Gyűjtsük össze a kirándulás, erdőjárás során felgyülemlett szemetet, papírokat, zacskókat, üdítős palackokat és helyezzük szemétgyűjtő edényzetbe.
2. Zöldhulladék: a kertes házaknál jelentkező zöldhulladékot ne az erdőterületek határán helyezzük el. A zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy más hulladék lerakása.
3. Fakitermelések: a fakitermelés hosszú időtartamot vesz igénybe, ezért kérik a helyi lakosok, kirándulók türelmét.
4. Belterületi vaddisznók: több településen a lakosságtól éves szinten több bejelentést kap a társaság a belterületeken, kertekbe bejáró és ott problémákat okozó vaddisznókról. Ez a jelenség olyan erdőkkel határos területeken fordul elő leggyakrabban, ahol az elmúlt évtizedekhez képest sok a felhagyott kert, illetve telek. Fontos tudni, hogy a belterület nem része a vadászterületnek. Sajnos a kutatások és források megállapítják azt, hogy részben ezen okok, továbbá a hulladékproblémák miatt is a belterületek egyre vonzóbb környezetet jelentenek a vadállatok számára. Az önkormányzatok és a lakosság hatékony együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy állatok számára vonzást jelentő területek nagysága csökkenjen.
További részletek: http://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/
5. Belterületi rókák: Amennyiben a lakók olyan rókát vagy egyéb vadállatot látnak, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét megtalálják, akkor a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságon, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) zöld számán + 36 80 263 244 tehetik meg bejelentésüket.