RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS
Közügy
2019. ápr. 4.

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

A Dorogi Rendőrkapitányág az illetékességi területén bekövetkezett személyi sérüléses közlekedési balesetek bekövetkezésének okait, illetőleg annak megelőzésének lehetőségét minden esetben vizsgálja.
Sajnálatos módon 2019.03.06-án 17 óra 55 perckor Dorogon a Köztársaság úton a Széchenyi István lakótelep és Schmidt Sándor lakótelep között egy 11 éves kislányt ütöttek el, mialatt ő az úttesten akart átszaladni a kijelölt gyalogos-átkelőhelytől kb. 80 méterre.
Mindennapjaink során számtalan esetben találkozhatunk olyan esettel, amikor a szülő gyermekének jelenlétében szabálytalan módon, rossz példát mutatva megy át az úttesten, aminek következményeként, a már egyedül közlekedő gyermek, könnyebben szegi meg a szabályokat.
A közlekedés veszélyes üzem és a gyermekek számára az úttesten történő átkelés különösen az.
Nyugat-európai tanulmányok foglalkoztak a témával és megállapították, hogy a gyermekek az alsós iskolás korukban még nem képesek kellő pontossággal megbecsülni a feléjük közeledő gépjárművek sebességét.
Kapitányságunk felhívását olvasó szülőket, óvónőket és tanárokat arra kérjük, hogy a gyermekekkel az alábbi fontosabb kifejezetten a gyalogosokra vonatkozó 1/1975.(II.5.) KPM-BM Együttes Rendelet (továbbiakban: KRESZ) szabályokat beszéljék át. Ezek közül is kiemelten az alábbiakat.
A KRESZ 21.§. Gyalogosok közlekedése
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
(9) A gyalogosnak tilos
b) olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;
c) lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;
g)az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.

Balesetmentes közlekedést kíván a
Dorogi Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottsága!