Megyénk építészei Dorogon találkoztak
Közügy
2019. máj. 17.

Megyénk építészei Dorogon találkoztak

A megyei Építész Kamara éves taggyűlésének adott otthont a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár május 16-án. Az esemény nyitóakkordjaként az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében díjazott pályamunkáiból nyílt kiállítás nyílt.
Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy 25 éve vezeti a várost. A negyed évszázad alatt az örökségvezérelt városfejlesztési elképzelések megvalósítása érdekében számos épület megújítása, készítése során sok építésszel találkozott. Az építészek és a városvezetés között két komoly értékrend és követelményrendszer közös nevezőre hozása ért be az épületek átadásakor: a szárnyaló fantázia és a szűkös költségvetés - tette hozzá humorosan.
Markos Anikó, a KEM Építész Kamara elnöke nyitotta meg a közgyűlést és mutatta be a tablókon sorakozó pályaműveket, amelyek közül a dorogi református Gyülekezeti Ház és Dankó Kristóf főépítész több épülete is megtalálható volt. Markos Anikó elmondta, minden évben más megyei városban rendezik meg a taggyűlést. Nem véletlenül aesetz idén Dorogra a választásuk, hiszen településünkön az értékmentés, a városfejlesztés és a helyi értékek védelme példaértékű.
Az építész fórum második felében a kamara közgyűlést tartott, ahol a 2018. évi tevékenységről és költségvetésről esett szó. Mindemellett megvitatták a 2019. évi pénzügyi tervét és a különböző bizottságok beszámolóit.
A találkozó zárásaként Dankó Kristóf vetítettképes előadást tartott a fenntartható városfejlesztésről. Röviden ismertette a város történetét és településszerkezetének alakulását. Az örökségvezérelt városépítés jövőképét jelenleg a Dorogi körúton megvalósítandó fejlesztések adják. Az Iskola utcai városrész megszépülése után a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, a Zrínyi iskola, majd a Mária utca megújítása a cél.