Alkotókkal, alkotásokkal, élményekkel teli gyermeknap
Közügy
2019. jún. 3.

Alkotókkal, alkotásokkal, élményekkel teli gyermeknap

Színes programok várták az Otthon téren a dorogi gyermeknapra kilátogató kicsiket és nagyokat. Az alkotókkal és alkotásokkal teli színtéren a kultúra számos szeletébe kóstolhattak játékos, interaktív módon az érdeklődők. A Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány a Dorog, a dinamikus és fenntartható fejlődés városa - TOP-7.1.1-16-H-02-9 azonosító számú - pályázat támogatásával valósíthatta meg az Alkotok-Alkotók Gyermeknapja című rendezvényt.
Dr. Kovács József aranykoszorús népi iparművész és K. Kovács József fafaragó népművész, Sütő Zsolt petőfis tanárral a fafaragás kulisszatitkaiba avatta be a gyerekeket, akik érmeket, fapálcákat, mini emlékoszlopokat készíthettek. A Rauscher-díjas művész, dr. Kovács József a kalotaszegi, dunántúli motívumok készítésébe is beavatta a gyerekeket. Különleges alkotások készülhettek az értékes beszélgetések közben.
A Zrínyi óvoda pedagógusai és az Eötvös iskola tanárai képzőművészeti alkotások készítésében segítették a gyerekeket. Kolonics Péter Rauscher-díjas művésztanár több négyzetméteres felületet készített elő, amelyen több mint száz különböző életkorú gyermek alkotott a gyermeknap ideje alatt egy óriási közös festményt.
A Hétszínvirág Óvodánál a térbeli alakzatoké volt a főszerep. Nagy Henriette, városunk Rauscher-díjas építészmérnöke segítette az óvónőkkel a standra érkező kicsiket. Dorog - Nagy Henriette tervezésével és vezetésével - megszépült és az építész kamara által díjazott középületeiről készített tablók mini kiállításként keretezték a pavilonsort.
A Petőfi óvoda pedagógusai csodálatos hangszerbemutató koncertet tartottak a gyerekeknek, akik az óvónénikkel és a Zrínyi iskola tanárainak útmutatásával el is készíthették a mini zeneeszközöket. Kovácsné Fódi Krisztina karnagy irányításával a Cantilena gyermekkórus zengőhangú diákjai is felléptek az eseményen. A Rauscher-díjas karvezető kórusát a szintén díjazott Lőrinczné Csizmadia Katalin fuvola- és Málnai József zongoraművész kísérték.
Az Erkel Ferenc Zeneiskola kórusa - Farkas Rose-Marie városunk szintén Rauscher-díjas művésze vezetésével - csodálatos magyar és nemzetközi slágereket, filmzenéket adott elő. A zeneiskola koncertjének részese volt a Rauscher-díjas Kolozsvári Barnabásné hegedűművész is.
A gyermeknapon az alkotók és alkotások mellett sportos programok is várták a kicsiket: roller akadálypálya, mászófal és ugrálóvárak várták kipróbálóikat. Fellépett a Ciklon Sporttánc Egyesület. Szabó Violetta edző vezetésével népszerű számokra táncoltak a 7-14 éves táncosok.
A gyermeknapon a kreatív standoknál pecséteket gyűjtő gyerekek ajándékokat kaptak, és részt vehettek a roller-sorsoláson is.
A gyermeknapról készült videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva: https://youtu.be/2v5jTvu_VJk