Éneklő Barátok - Kórustalálkozón, négy partnertelepülésünkkel ünnepeltük a Zene Világnapját
Közügy
2019. okt. 6.

Éneklő Barátok - Kórustalálkozón, négy partnertelepülésünkkel ünnepeltük a Zene Világnapját

Dorog Város Képviselő-testülete a Zene Világnapja alkalmából a város négy testvértelepülésének részvételével kórustalálkozót szervezett a művelődési házban. Október 5-én több mint száz énekes lépett a színpadra, hogy a muzsika hangjaival ünnepeljenek.

Az Éneklő Barátok rendezvény délelőttjén dr. Tittmann János polgármester a vendégek számára vetítettképes bemutatót tartott Dorog történetéről. Az eseményen részt vett a felsőboldogfalvi delegáció és vezetőjük, Sándor József polgármester, a zsérei énekkar és Zsebi József polgármester, Marienbergből Rudolf Winkler kórusvezető és énekkara, Wendlingen am Neckarból Dieter Bauer, a Freundeskreis Dorog Wendlingen egyesület elnöke, a német kórus és a dorogi Cantate Kórus vezetője, Kovácsné Fódi Krisztina.
A kórusvezetők a konferenciateremben bemutatták az énekkarokat, majd a tartalmas délelőtt után este a színpadon énekelték el repertoárjukat a karok.

Testvérvárosainkkal a közös történelmi sors, a közössé vált történelem eredményezte a partnertelepülési szerződések aláírását. A civil szervezetek, intézmények és a hivatalok ápolják, gondozzák a kapcsolatokat, teszik rendszeressé a találkozásokat.
Dorog város aktív kapcsolatait mi sem mutatja jobban mint az, hogy a 69. Bányásznapon Wendlingen am Neckar és Dorog baráti egyesületei ünnepelték megalapításuk 25. évfordulóját, szeptember közepén Marienberg ünnepére utazott dorogi delegáció, Zsérén hármas jubileumot ünnepelhetett közösen Dorog és a felvidéki település. Felsőboldogfalván tavasszal járt dorogi küldöttség. Akkor Dorog németországi testvértelepülése, Wendlingen am Neckar delegációja is tiszteletét tette a székelyföldi településen. A közös szálak összefonódnak. Jó példa az erős testvértelepülési kapcsolatokra az október 5-én megtartott kórustalálkozó is, amelynek megvalósítására Dorog Város intézményei, a Dorogi József Attila Művelődési Ház és Gáthy-könyvtár konzorciuma európai uniós pályázatot nyert.


Az Éneklő Barátok kórustalálkozón elsőként Wendlingen am Neckar kórusa lépett fel.
A négy partnertelepülés közül legrégebben Wendlingen am Neckarral kötött testvérvárosi megállapodást Dorog. A Neckar folyó mentén, Baden-Württenberg tartományban fekszik Wendlingen am Neckar. Dorogról 1945-ben a háborús helyzet, 1947-ben a kitelepítések során jelentős számú lakosság talált új otthonra a német városban. Az otthon maradottakkal már a 60-as években elkezdődött a szorosabb kapcsolat felvétel, később sport-, kulturális és egyházi jellegű találkozásokra került sor a városok lakossága között. 1991-től már a hivatalos kapcsolatfelvétel is megtörtént, ezen közben mindkét településen megalakult a civil szerveződésű baráti egyesület.
1997-ben Dorogon a kitelepítési évfordulóval egybekötött Megbékélés Napján, Wendlingenben 1998-ban, a Nemzetek Vásárán írta alá ünnepélyes keretek között a két testület a testvértelepülési szerződést.

A német kórus után Zsére énekkara mutatta be műsorát, Péter Juász karnagy vezetésével.
A szlovákiai falu Zoboralján, Nyitra város tőszomszédságában található. Múltja 900 éves, őseik valószínűleg a határőrizetet végző székelyek között keresendők. Folklorisztikus hagyományaik világhírűek: Kodály Zoltán a 20. század elején többször járt népdalgyűjtő-útja során Zsérén. Napjainkban hagyományőrző csoportok, kórusok mentik a múlt kultúráját a településen.
1993-ban az első dorogi Megbékélés Napján vettek részt először a zsérei képviselők dorogi eseményen. Elsőként csatlakoztak a Dorogi Nyilatkozathoz, amely kimondta, hogy „a háborúnak nincsenek győztesei, csak áldozatai". 1994-ben elkészíttették dorogi támogatással a maguk Megbékélési emlékművét. A két település kölcsönösen részt vesz egymás ünnepein, emellett oktatási, kulturális kapcsolatok épültek ki az elmúlt évek során. 1998-ban írta alá Dorog és Zsére a partnertelepülési dokumentumot.
A zséreiek után a marienbergi kórus tagjai vették birtokukba a színpadot. Bányászdalok, vidám énekek színesítették a nyolctagú férfikar műsorát.
A szász tartományban található Marienberg 650 km-re található városunktól. Régóta családi és baráti kapcsolatok fűzik össze a két várost. Dorog egykori lakosai közül a II. világháború szörnyű eseményei, majd következményei miatt sokan elhagyni kényszerültek magyar hazájukat a kitelepítések során, közülük sokan találtak új otthonra Marienbergben. Az évek során a családi eredetű kötődések a települések közötti kulturális és önkormányzati kapcsolatokká bővültek. A két város hivatalos szerződéskötésére 2009-ben került sor. A szerződés aláírásával a két polgármester elkötelezte magát, hogy legjobb tudásuk szerint támogatják városaik valamennyi kapcsolatának fejlődését, hogy polgáraink a barátság és a megértés szellemében találkozzanak.
A felsőboldogfalvi kórus tagjai között a farcádi lelkész és Sándor József polgármester is énekelt. A gyermekekkel kiegészített kar egyházi énekekkel és népdalokkal köszöntötte az őket megtisztelőket.
Felsőboldogfalva 2013-ban lett Dorog testvértelepülése. Dorog új barátokra lelt a kulturális értékekben igen gazdag Felsőboldogfalván és a hozzá tartozó tíz településen. Székelyföldi partnertelepülésünkkel évről évre erősödnek kulturális és közösségi kapcsolataink.
Felsőboldogfalva Romániában, Hargita megyében található, Székelyudvarhelytől 4 km-re. Lakosainak nagy része magyar. Nagy értéknek tekintjük, hogy kultúránkat közös ünnepeinken mutathatjuk meg egymásnak.
Végül a dorogi Cantilena Kóruscsalád 2017-ben megalakult felnőtt kara, a Cantate Kórus lépett színpadra, az Artisjus és Rauscher-díjas kórusvezető Kovácsné Fódi Krisztina vezetésével.
Az Éneklő Barátok kórustalálkozóval Dorog városa méltón ünnepelte meg a Zene Világnapját.