Óriási siker a 130 éves zenekar jubileumi koncertjén
Közügy
2019. nov. 17.

Óriási siker a 130 éves zenekar jubileumi koncertjén

A 130 évvel ezelőtt alapított Dorogi Bányász Zenekar jubileumi estjét tartották a művelődési házban november 16-án.
Jelenleg a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesületen belül működő bányász zenekar fennállása óta fontos szerepet vállal Dorog város közösségi életében. A város rendezvényeinek rendszeres fellépője zenekar. Működési területük nagyon széles skálán mozog. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy hű kísérőjük Dorog város mindennapi életének. Nívós repertoárjukkal elmaradhatatlan színfoltjai a rangos fesztiváloknak és társadalmi ünnepeknek. Felvonulások, hangulatos térzenék, templomi közreműködések, családi ünnepek is jelzik azt a széles területet, amelyet a zenekar képes magas színvonalon ellátni.
Ünnepi estünkön vendégzenészeket is köszönthettünk a fellépők sorában.
Az Oroszlányi bányász Koncert Fúvós Fesztivál Zenekar ünnepi hangversenyével kezdődött a rendezvény. Az oroszlányi zenekar a megyei identitás pályázatnak köszönhetően, a Megyénk körül, megyünk körül című programsorozat keretein belül látogatott el Dorogra. A közös ünnep kiváló alkalom volt a két, bányász hagyományokkal, bányász zenei hagyományokkal rendelkező település kapcsolatának erősítésére.
Köszöntő beszédében Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és Oroszlány polgármestere, Lazók Zoltán is üdvözölte a kezdeményezést. A páros találkozó lehetőséget teremtett a személyes találkozásra, városunk és zenei hagyományaink bemutatására.
Az oroszlányi zenekar a Jó szerencsét indulót!, Lehár Ferenc: Víg Özvegy című művét, Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn és Balázs Attila: Mesezene egyvelegét adta elő, hatalmas sikerrel. Az együttes Záray Viktor vezényelte.
Dr. Tittmann János polgármestert köszöntőjében kiemelte: Dorog elképzelhetetlen zene nélkül. Városunk elképzelhetetlen a bányászzenekar nélkül.
Különleges megtiszteltetésben részesült a Dorogi Bányász Zenekar. A Bányász Szakszervezeti Szövetség elnökségének felterjesztése alapján a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Művészeti Nívódíjban részesítette a jubiláló zenekart. A díjat Gaál Gábor, a BDSZ képviselője adta át Bohner Antalnak, az egyesület elnökének.
A 130 éves jubileumra Dankó József író, szerkesztő és Molnár Villő elkészítette a 130 éves Dorogi Bányász Zenekar című könyvet, amelyet Dankó József mutatott be.
A köszöntők és a könyvbemutatót követően került sor a Dorogi Bányász Zenekar koncertjére. Az Egy témára írt oboa-variációk című alkotás - Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző tollából - hangzott el elsőként, amelyben szólót játszott a világhírű Lencsés Lajos oboaművész, Vezényelt Hoós Sándor.

Ezt követően A szépség és a szörnyeteg című film betétdalaiból összeállított zeneművet adták elő, majd Guiseppe Tornatore filmjének, a Cinema Paradisonak, Ennio Morricone által írt filmzenéjét mutatták be óriási sikerrel.
A zárószám előtt egy újabb legendás olasz filmrendező, és újabb legendás olasz zeneszerző kerül szóba: Frederico Fellini 8 és fél című filmjéhez írt témáról van szó, amelyet Nino Rota neve jelzett.
Büszkék lehetünk arra, hogy Dorogon rengeteg példát láthatunk különböző művészeti csoportok közös tevékenységére. Ezt a hagyományt ezúttal a 130 éves zenekar is öregbítette, hiszen a Kovácsné Fódi Krisztina által vezetett Cantate Kórussal közös produkciót adtak el: az operarészleteket felvonultató Viva Belcanto!-t.

A Dorogi Bányász Zenekar történetéről néhány gondolat:
Térségünkbe az első zenészek Cseh- és Morvaországból betelepített bányászok voltak.
A nagymúltú zenekart Fleischer Ferenc, Bánáti Buchner Antal karmester, Gáldi Ferenc, Gáldi Ernő, Lénárth Elek karmesterek, majd Szabó Jenő, Bulhardt Vilmos vezényelték. A Bányász Szakszervezet felkérésére 1988-ban Zagyi István vette át a zenekar vezetését, amely 2014-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Erre a jubileumra elkészült egy, a zenekar történetét bemutató könyv Kovács Lajos és Molnár Villő tollából: Jubiláló Bányász Muzsikusok És Zenekarok Dorogon címmel.
2016-ban nagy változás történt a zenekar életében, ugyanis Zagyi István közel 30 éves pályafutása után átadta a karmesteri pálcát Hoós Sándor karmesternek. Jelenleg is az ő vezetésével működik a zenekar.
2019-ben a Dorogi Bányász Zenekar felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.
Színvonalas működésükért köszönettel tartozunk.
Dr. Tittmann János polgármester köszöntő beszéde a 130 éves Dorogi bányász Zenekar jubileumi koncertjén:
130 év ünnepélyesség és jókedély

Városunk kulturális, művészeti életében a zene mindig is meghatározó elem volt.
Mindig voltak kiemelkedő tehetségű zenészeink, akik közül számosan a világ különböző pódiumain is sikereket arattak.
Mindig voltak nagyszerű zenetanáraink, akik képesek voltak az újabb és újabb ifjú tehetségek felkutatására és képzésére.
Mindig voltak személyes adottságaik kiteljesítésére zenét tanulók, akik élményben megélhető módon tartották életben a zenei hagyományokat.
Mindezek csodálatos találkozása, mikor szétnyílik a függöny, a karmester felemeli pálcáját, a közönség pedig várakozásteljes csendben függeszti tekintetét a zenekarra.
Milyen jó nekünk, hogy Dorogon ez így történik már 130 éve.
Ünnepély, hangverseny, mulatság, de még a temetés is nehezen képzelhető el zene nélkül.
Az élet nehezen képzelhető el zene nélkül.
Dorog elképzelhetetlen zenekar nélkül.
Kívánom valamennyiünknek, hogy mindig legyen módunk a dorogi zenészek és zenekarok iránti tiszteletünket és megbecsülésünket méltó módon kifejezni.
Kívánom zenészeinknek és zenekarainknak, hogy mindig legyen lehetőségük személyes és közös értékeink, örömünk szolgálatában ünnepélyességgel és jókedéllyel zenélni.