Díjátadások, Bányász mise és megható pillanatok a Karácsonyi Gálán
Közügy
2019. dec. 21.

Díjátadások, Bányász mise és megható pillanatok a Karácsonyi Gálán

A Karácsonyi Gálát csaknem másfél évtizede rendezi meg minden évben a szeretet ünnepét megelőzően Dorog Város Önkormányzata.
Advent utolsó hétvégéjén művészi élményként ezúttal Bánáti Buchner Antal Bányász miséjét hallhattuk a Cantate Kórus előadásában, Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével, Berchy József orgonakíséretével. A Bányász misét követően a Cantilena Gyermekkórus a téli ünnepkört idéző dalokat adott elő.
A két műsorszám között került sor az önkormányzat által meghirdetett karácsonyi mézeskalácsház-készítő verseny és az adventi ablakvadászat című játék eredményhirdetésére.

Az ünnepség nyitóakkordjaként a Pro Urbe Díj átadására került sor. Dorog Város Önkormányzata a város lakossága nevében Pro Urbe díjjal tünteti ki azokat, akik nagy jelentőségű tevékenységükkel Dorog legszélesebb értelemben vett értékeit gazdagították, Dorog megbecsültsége, elismertsége növekedését szolgálták.
A Képviselő-testület munkája elismeréseként Pro Urbe díjat adományozott Deák Ferenc részére, aki negyvenegy éve aktív résztvevője és formálója Dorog közéletének. Évtizedeken át tartó kiemelkedő közéleti tevékenysége Dorog mindennapjaiban, az idősekért megtett számos érdekérvényesítő kezdeményezésében, segítségnyújtásában érhető tetten.
A Karácsonyi Gálán dr. Tittmann János polgármester átadta a Pro Urbe díjat Deák Ferenc részére, aki hét cikluson keresztül volt választott képviselője körzetének, egy évtizeden keresztül alpolgármestere városunknak.
Az Év Szociális Dolgozója díjat az idén a Képviselő-testület Cserődi Péterné részére adományozta. Cserődi Péterné, Varga Emőke kiemelkedő munkát végez a szociális gondoskodás területén. Szakmai pályáját több mint két évtizeddel ezelőtt kezdte. Jelenleg a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Idősek Otthonának ápoló-gondozója. A megbízható, kiváló szakember, tudását folyamatosan bővíti, szakmai tudását átadva segíti a pályakezdőket.
Dorog Város Képviselő-testülete az Év Szociális dolgozója címmel tüntette ki a Gálán Cserődi Péternét, majd a szépszámú közönség meghallgatta a hat tételből álló Bányász misét, amelyet a három éve alapított Cantate vegyeskórus adott elő. Vezényelt Kovácsné Fódi Krisztina. Orgonán közreműködött Berchy József.
A gálán hirdették ki a karácsonyi mézeskalácsház-készítő verseny eredményeit. A mézeskalácsházakat dorogi családok, intézmények, civil szervezetek készítették a Dorog Város Önkormányzata által meghirdetett játék keretében. Sokan készítettek kreatív technikákkal édes házikókat.

A harmadik helyezést a „Kedvenc óvodánk, a Petőfi!" című épület alkotója, Fehér Nikolett érdemelte ki, díja 30 ezer forint volt.
A második legszebb mézeskalácsház készítője Sági Adrienn lett, akit Dorog Város Önkormányzata 50 ezer forinttal díjazott.
Az első díjat, a 80 ezer forintos fődíjat a zsűri döntése alapján a Hétszínvirág Óvoda Micimackó Csoportja érdemelte ki, Szent Borbála templomunk mézeskalácsból való megálmodásával.

Az önkormányzat másik játéka az „Adventi ablakvadászat" című, szintén nagy népszerűségnek örvendett. A Bécsi úti és a Mária utcai kirakatokban az adventi időszak egymást követő napjain felgyulladt egy-egy díszes dátummal díszített kirakat. A pályázók feladata az volt, hogy minimum 7 dátummal ellátott kirakat előtt fotót készítsenek magukról.
A nyereményeiket átvették a jelenlévő gyerekek: Meixner Marcell, Szőke Dóra, Szeibert Szabolcs, Hajnal Borka, Gergely, Sára Éva, Gótzy Nóra Sarolta, Imre Inez, Dankó Zente Barnabás, Csepi Alexander, Lencsés Boglárka, Baranyi Botond, Weisz Áron és Márk, Kállai Róza Panna, Molnár Zara, Máté Anna és Zita, Jatkovszki Barnabás, Pokriva Hanna, a Szalai család négy gyermeke: Dénes, Nóra Tamara, Bálint és Dávid, Berndt Áron és Horváth Léna.
Az Adventi ablakvadászat különdíját, a 15 000 forintos ajándékutalványt, a Balaya Játszóház és Kávézó ajánlotta fel. Az üvegedénybe az összes pályázó gyermek neve bekerült. A sorsolás során Burány Bettina, a Balaya üzletvezetője kihúzta a nyertest, Dankó Zente Barnabást.

A díjátadásokat követően a Cantilena Gyermekkórus megható, szép karácsonyi összeállítását hallhatta a közönség. A kórus vezetője Kovácsné Fódi Krisztina. Közreműködött a Pachelbel vonószenekar Kolozsvári Barnabásné vezetésével, valamint a Cantate Kórus. Zongorán kísért Szendi Ágnes. Fuvolán játszott Lőrinczné Csizmadia Katalin, szólót énekelt Szezech Bora.

Valamennyi dorogi családnak kívánunk szeretettel teljes, meghitt karácsonyt, egészségben, örömökben és sikerekben gazdag, békés Boldog Új Esztendőt!

Bánáti Buchner Antal a Zeneakadémia elvégzése után Esztergomban lett karnagy. Zeneegyletet, zeneiskolát alapított a városban. A Katolikus Kántor című egyházzenei folyóirat felelősszerkesztője volt. Miséket, oratóriumokat, zenekari műveket, dalokat, magyar nótákat komponált. Szívesen sugározta műveit a Magyar Rádió. Az esztergomi bazilika karnagya és orgonistája volt 1949-ig. Dorogra 1920-ban hívta meg dr. Schmidt Sándor bányaigazgató, az akkori bányászzenekar vezetésére. Hároméves működése alatt ő teremtette meg Dorogon a hangversenyző zenekart. 1931-ben a bányatemplom felszentelésére komponálta a Bányász mise című művét, dr. Schmidt Sándor három lányának közös esküvőjére pedig a Dorogi misét írta. (Forrás: Dorogi lexikon)