In memoriam Szentgyörgyi Sándor
Közügy
2020. márc. 27.

In memoriam Szentgyörgyi Sándor

Türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt nyugalmazott kollégánk, Dorog Város Rauscher-díjas dekoratőre, Szentgyörgyi Sándor.
Szentgyörgyi Sándor 1949. november 4-én született Dorogon. Általános iskoláit a dorogi Petőfi Sándor iskolában végezte, érettségit az esztergomi István Gimnáziumban tett. Ezt követően Budapesten felvételizett a kirakatrendező, dekoratőr képzésre. A katonaság befejeztével és a vizsgák letétele után az UNIKER Élelmiszer Kereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el dekoratőrként. Ezekben az években több hazai és külföldi kiállítást, vásári dekorációt készített a HUNGEXPO megrendelésére (pl. Brnoban, Bagdadban).

Fia születése után 1980. október 1-jétől nyugdíjazásáig dolgozott dekoratőrként és nyomdászként a Dorogi József Attila Művelődési Házban. A hely nem volt számára ismeretlen, ugyanis tíz éves kora óta szakköri tagként szinte naponta látogatta az intézményt. Az itt töltött évek alatt számtalan ünnepség dekorációja, kiállítások rendezése, plakátok, meghívók fémjelzik munkásságát.

Színpadképei, díszletei, a szabadtéri rendezvények arculatai egyéni alkotásokként születtek meg. Munkáját mindig az igényesség, a részletes kidolgozottság jellemezte.

Szentgyörgyi Sándor nem törtető, magamutogató személyiség volt. Mint alkotásai Ő maga is a háttérben állt, de munkája nélkül városi rendezvényeink nem tölthették volna be teljességgel a közvetíteni kívánt tartalmat. A grafika, a díszletezés mindig harmóniában állt a rendezvény eseményeivel, mondanivalójával. Kollégái a kreatív munkatársat humoráért, kiváló meglátásaiért, közösségi szelleméért tisztelték, becsülték.

1987-ben miniszteri dicséretben részesült. 2006-ban a Bányász Szakszervezet Nívó-díját kapta meg.

A mindig szerénységgel, megbízhatósággal és pontossággal párosult dekoratőri, alkotó munkájának Rauscher-díjjal való elismerése alkalmat adott Dorog városának a nem feltűnő, de a részletek gazdagságában megbúvó értékek megbecsülésére. A díjat nyugdíjazása előtt néhány évvel, 2010 decemberében vehette át.

Búcsúzunk kedves Kollégánktól, nyugodjon békében!