Új gyermekorvos érkezik a dorogi szakrendelőbe
Közügy
2020. ápr. 2.

Új gyermekorvos érkezik a dorogi szakrendelőbe

Csecsemő- és gyermekgyógyász, mentőorvos, több éves külföldi tapasztalat. Dr. Jánosi Olivér személyében új körzeti gyermekorvos kezd praktizálni városunkban. Szakmai múltjáról, hivatásáról kérdeztük.

- Mesélne gyermekkoráról, hol született mit kell tudni Önről?
- Esztergomban születtem, a Babits Mihály Emlékház környékén laktunk, ott nőttem fel. Óvodába, általános iskolába és középiskolába is Esztergomba jártam. A Szent István Gimnáziumban érettségiztem. Gyakran töltöttem a hétvégéket Táton a nagymamámnál. Két fiatalabb lánytestvérem van, akikkel nagyon jó a kapcsolatom.
- Mikor döntött úgy, hogy az orvosi pályát választja?
- Már kisiskolás koromban tudtam, hogy orvos szeretnék lenni. Mindig is nagyon érdekelt a biológia és a természettudományok, illetve azt gondolom, jól tudok kommunikálni az emberekkel. Csodálatos érzésnek tartom, hogy a tudásommal másokon segíthetek, így nem is volt kérdés, hogy az orvosi hivatást választom.
- Melyik egyetemre járt?
- Végzős koromban mind a négy orvosi egyetem nyílt napjára elmentem. Ezek közül Pécs nyerte el leginkább a tetszésemet. Időközben, ahogy változtam, egyre jobban megtetszett Budapest, így végül úgy döntöttem, hogy átjelentkezem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. Az utolsó három évet ott végeztem.
- Mikor merült fel Önben a külföldre költözés gondolata? Mi volt az oka?
- Közeledvén a diplomához egyre világosabbá vált számomra, hogy külföldön kedvezőbb körülmények között tudnám megkezdeni a rezidens éveimet. A diploma megszerzését követően Németországba mentem. Tekintve, hogy kezdőként külföldön szinte lehetetlen lett volna gyermekgyógyász rezidens állást szerezni, így a belgyógyászaton helyezkedtem el. Az volt a tervem, hogy miután jobban elsajátítom a nyelvet és megfelelő klinikai tapasztalatokat szerzek, átváltok gyermekgyógyászatra.
- A tervei szerint alakultak a Németországban töltött évei, milyen tapasztalatokra tett szert?
- Igen, az elképzeléseimnek megfelelően alakultak a dolgaim. Sőt igazából több pozitív csalódás is ért. Meglepődtem azon, hogy csaknem 8 év alatt egyetlen alkalommal sem ért negatív tapasztalat azért, mert külföldi vagyok. Mindenki nagyon segítőkész volt, akár a nyelvtanulásról volt szó, akár az orvosi tevékenységeim során.
- Mikor szerezte meg a gyermekgyógyász szakvizsgát? Rendelkezik egyéb szakvizsgával is?
- 2019-ben szereztem meg a csecsemő -és gyermekgyógyász szakvizsgámat Rostockban. Ezen kívül mentőorvosi képesítéssel is rendelkezem.
- Minek köszönhetően költözött haza?
- Bevallom őszintén, hogy sokáig nem terveztem visszaköltözni Magyarországra. Időközben megismerkedtem menyasszonyommal, aki hozzám hasonlóan esztergomi születésű, illetve mindkettőnk családja Esztergomban él. Egyre többet lehetett hallani arról, hogy folyamatosan nő az orvoshiány Magyarországon, ami a gyerekeket is ugyanúgy érinti. Tekintettel erre és a családra, végül úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm.
- Mit jelent Önnek a dorogi praxis?
- Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb dolog az orvosi pályán, hogy valaki tiszta szívből szeresse, amit csinál. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy praxis esetén ez még fontosabb. Tekintve, hogy nekem a kis betegeim mindennél fontosabbak, remélem meg lesznek velem elégedve. Mindenképpen előnyömre válhat, hogy több éves klinikai tapasztalattal rendelkezem. Az összes olyan külföldön elsajátított technikát, ami itthon még gyerekcipőben jár, szeretném úgy alkalmazni, hogy az a dorogi gyermekek előnyére váljon. Illetve nem utolsó sorban szeretném folyamatosan fejleszteni a praxisom felszereltségét, hogy a legmagasabb szintű ellátást tudjam nyújtani. Évek óta betöltetlen volt az a praxis, amit átveszek, így kimondottan jó érzéssel tölt el, hogy munkámmal, hivatásommal egy régóta tátongó űrt tudok betölteni, segítve ezzel a városi gyermekeken és kollégáimon.
- Mit tart a legfontosabbnak, mi kell ahhoz, hogy egészséges tudjon maradni egy gyermek?
- A különböző szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A mára már népbetegséggé váló elhízást sokkal komolyabban kell venni, amiben fontos szerepet kell, hogy vállaljon a gyermek kezelőorvosa. Nagyon fontosnak tartom az együttműködést a szülőkkel, illetve adott esetben más egészségügyben dolgozó kollégákkal.
- Hol rendel majd Dorogon?
- Hamarosan a Rákóczi utcai szakrendelőben várom a kis pácienseimet és aggódó szüleiket.
Sok sikert kívánunk gyógyító munkájához!