Állásfoglalás az élelmiszerkereskedelmi dolgozók foglalkozás-egészségügyi kérdéseivel kapcsolatban
Közügy
2020. ápr. 3.

Állásfoglalás az élelmiszerkereskedelmi dolgozók foglalkozás-egészségügyi kérdéseivel kapcsolatban

Az alábbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ élelmiszerkereskedelemben foglalkoztatottak foglalkozás-egészségügyi kérdéseivel kapcsolatos állásfoglalását olvashatják.
Az élelmiszer kereskedelem területén az új dolgozók foglalkoztatásának foglalkozás egészségügyi kérdéseivel kapcsolatosan az NNK az alábbi tájékoztatást adja: A koronavírus okozta járvány kapcsán elsődleges cél, hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentsük a vírus további terjedésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsuk a megfelelő munkaerőt a lakosság ellátása szempontjából kritikus területeken, így az élelmiszer kereskedelem területén is.
A hazai tuberkulózis (tüdőgümőkór) előfordulási adatait is figyelembe véve a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet I. számú mellékletében meghatározott járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben - illetve ezekkel a tevékenységekkel foglalkozók számára - az előzetes munkaköri alkalmasság megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálat megléte mellőzhető abban az esetben, amennyiben a munkavállaló rendelkezik 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő vizsgálati eredménnyel. A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszűntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága, amit a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással adhat meg: Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.
A fentiekre tekintettel az NNK javasolja, hogy a nemzetgazdaság működőképességének fenntartásában alapvető fontosságú ágazatok esetében a folyamatos munkaerő biztosítás érdekében olyan munkavállalók felvételét szorgalmazzák, akik rendelkeznek érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel, azaz egy éven belül részt vettek ernyőszűrésen, és eredményük negatív lett, melyet már az álláshirdetésben javasolt kiemelni, illetve alkalmazási feltételként megjelölni.