Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és Térségében

Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és Térségében

A PÁLYÁZATBÓL MEGVALÓSULT TÉRSÉGI PROGRAMOK

 

ELKÉSZÜLTEK A HELYTÖRTÉNETI KIADVÁNYOK

A TOP 5.3.1-16-KO1-2017-00001 sz. pályázat keretein belül 2020 évben sajnos nem sok programot tudtunk konzorciumi partnereinkkel megvalósítani, de a helytörténeti kutató munka azért nem állt meg. Csolnokon és Kesztölcön is elkészültek a település történetét, hagyományait bemutató helytörténeti kiadványok.

Dorog, 2020. december 14.

 

SVÁB DISZNÓVÁGÁS VOLT CSOLNOKON

Hamisítatlan hangulattal, ínycsiklandó ízekkel várták az érdeklődőket a Csolnoki Sváb Disznóvágáson, melyen a múltidézésen túl örök barátságok születtek és finom ételeket kóstolva ismerhették meg egymást Csolnok, Dorog, Kesztölc és Piliscsév lakói.

Vannak olyan települések, ahol időt és energiát nem sajnálva ápolják a nemzetiségi hagyományokat. Közéjük tartozik Csolnok is, ahol a német nyelvű utcanévtáblák, a tanösvény és a tájház is jelzi, hogy a község lakosai nem szégyellik, hanem egyenesek büszkék származásukra.

A sváb disznóvágás alkalmával – melyet hol máshol, mint a tájház udvarán tartottak – ízelítőt kaphattunk a szokásokból és abból, hogy „Bei uns in Tscholnok”, vagyis „Nálunk Csolnokon” hogyan élték meg ezt a jeles eseményt.

Gyermekként még kevésbé, manapság már sokkal inkább foglalkoztatnak a nemzetiségi hagyományok, melyben térségünk igen gazdagnak számít. Ugyanakkora örömmel ismerkedem a pilisi szlovákok szokásaival, mint a dorogi és csolnoki svábok történetével.

Kolonics Péterné polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Radovics Istvánné kesztölci alpolgármestert, dr. Tittmann János dorogi, valamint Kosztkáné Rokolya Bernadett piliscsévi polgármestert.

A szíverősítő pálinka után rá is zendített a Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyes Kórus, Sax Norbert pedig harmonikával kísérte az énekkart, majd egyedül is eljátszott néhány dalt. Délután már táncra is perdültek egyesek, a Krigli Band ugyanis fergeteges hangulatot generált.

Na de hogyan dolgozzák fel a hízót a svábok? A tájháznál minden kérdésre megkaptuk a választ, ahol három disznót vágtak le. Az érdeklődők körében legnagyobb népszerűségnek a mennyei savanyúmáj örvendett, melyet sokan megkóstoltak. Mindenki elégedetten térhetett haza, a csolnokiak pedig bizonyították, hogy nem csak remek vendéglátók, hanem a hagyományápolás terén is van mit tanulni tőlük.

Háttérinformáció: a program a TOP-5.3.1-16 – KO1-2017-00001-es számú Széchenyi 2020 pályázat keretében valósult meg. A helyi identitás és kohézió erősítése címmel 53.879.965 Ft támogatást nyert négy település: Dorog, Csolnok, Kesztölc és Piliscsév társulása. A cél az identitásképző elemek megerősítése az érintett településeken a nemzetiségi sokszínűséget kulturálisan egybekapcsoló bányászati hagyományok megőrzésével, rendezvények, közösségi akciók szervezésén, kiadványok megjelentetésén keresztül.

Csolnok, 2020. 02. 25.

 

ADVENTI ABLAK VADÁSZAT


Dorog Város Önkormányzata a TOP 5.3.1-16-KO1-00001 sz. pályázatból ismét meghirdette az „Adventi ablakvadászat” című játékot, mely a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy népszerűségnek örvendett. A Bécsi úti és a Mária utcai kirakatokban az adventi időszak egymást követő napjain felgyulladt egy-egy díszes dátummal díszített kirakat. A pályázók feladata az volt, hogy minimum 7 dátummal ellátott kirakat előtt fotót készítsenek magukról. A 40 résztvevő közül 2019. december 21-én a Karácsonyi Gálán vehették át nyereményeiket a jelenlévő gyerekek: Meixner Marcell, Szőke Dóra, Szeibert Szabolcs, Hajnal Borka, Gergely, Sára Éva, Gótzy Nóra Sarolta, Imre Inez, Dankó Zente Barnabás, Csepi Alexander, Lencsés Boglárka, Baranyi Botond, Weisz Áron és Márk, Kállai Róza Panna, Molnár Zara, Máté Anna és Zita, Jatkovszki Barnabás, Pokriva Hanna,  a Szalai család négy gyermeke: Dénes, Nóra Tamara, Bálint és Dávid, Berndt Áron és Horváth Léna.

Dorog, 2019. december 28. 

egyutt-a-kozossegfejlesztesert-dorogon-es-tersegeben3.jpg

 


 

SZEMÉLYES ÉLMÉNYEKET MESÉLNEK A BÁNYÁSZATBAN ÉRINTETTEK


Az Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében című, TOP-5.3.1-16-KO1-2017-00001 azonosító számú projekt keretében a szénmedence bányászmúltjával kapcsolatos interjúsorozat készül Dorogon.
Közel harminc bányászatban érintett visszaemlékezését dolgozzák fel a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum munkatársai. A megkérdezettek különböző témakörök szerint mesélnek bányászattal kapcsolatos emlékeikről. Eddig összesen nyolc mélyinterjú zajlott le, melyekről hangfelvétel készült. Személyes történetek hangoztak el a bányagépek gyártásáról, szociális életről, bányaszerencsétlenségekről, mentésről, vájármunkáról, kulturális életről, sportról és a bányászok hétköznapjairól. A felbecsülhetetlen értékű anyag feldolgozása folyamatban van, 2019. május 25-én hét fővel a videofelvételes digitalizáció is elkezdődött. A következő hónapokban folytatódik a munka további interjúk és felvételek készítésével, amelyek végeredménye egy egyedülálló adatbázist fog képezni.
A folyamatosan frissülő bányászattörténeti adatbázis a www.mimegyenk.hu internetes oldalon érhetők majd el.

Dorog, 2019. május 28. 

egyutt-a-kozossegfejlesztesert-dorogon-es-tersegeben3.jpg

 


 

HÚSVÉTI SZOMSZÉDOLÁS A NAGYHÉTEN
19/04/17

A TOP- 5.3.1-16 - KO1-2017-00001 Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében című pályázat során a húsvéti nagyhét szomszédoló programsorozatának 3. állomásán - Piliscsév és Kesztölc után - Dorog várta nyitott kapukkal a Piliscsévről, Csolnokról és Kesztölcről, illetve városunkból érkező ünneplőket. A dorogi sportcsarnok birkózótermében mintegy 150-en gyűltek össze, hogy igazi közösségépítő eseményen vegyenek részt.
Dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy önazonosságtudatunkat erősítő rendezvényt a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően valósíthatta meg az elnyert pályázat keretein belül a négy településből - és a megyei önkormányzatból - álló konzorcium. Ezzel lehetőség nyílik egymás helyi szokásaiba, a húsvéti ünnepkört bemutató hagyományokba betekintenünk.
Dr. Tittmann János dorogi színekbe bújtatott fürjtojásokkal köszöntötte a szomszédvárok polgármestereit, majd a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat gyermekkórusa, Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével megkezdte a színes műsorfolyamot. A kesztölci Pauler Janka, a Zsigmondy gimnázium tanulói Kapás Máté és Ollé Brigitta elszavalták Ady Endre Júdás és Jézus című versét szlovák, német és magyar nyelven. A műsort az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárainak tavaszköszöntő koncertje zárta. Ezt követően a négy település csapatai összecsaptak a területi tojáscurling bajnokságon, melynek fődíját egy hatalmas húsvéti sonkát a kesztölci csapat nyerte. Végül a tojáscurlingben kimerült vendégek energiaszintjét egy nagy adag finom rántott harcsával töltötték fel.


Dorog, 2019. április 17.

 

 

egyutt-a-kozossegfejlesztesert-dorogon-es-tersegeben3.jpg

 


 

IDENTITÁS ERÕSÍTÉS, JÓ GYAKORLATOKKAL
18/09/13

Szeptember 13-án „Az identitás és összetartozás erősítése" címmel rendeztek konferenciát a Dorogi József Attila Mûvelődési Házban.
Az eseményen a hasonló identitással és hagyományokkal rendelkező térségek mutatták be jó gyakorlataikat, közösségépítő folyamataikat.
Első előadóként Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere mutatta be városukat és annak térségét, majd Nagy Tibor tartott előadást a Szuhavölgyi Bányásztelepülések Szövetségéről. A borsodi delegáció tagjai két olyan folyamatban lévő projektet ismerhettek meg, melyek célja Dorog és térsége identitásának erősítése, hagyományainak ápolása és megőrzése. Simon Petra projektfelelős elsőként az Együtt a közösségfejlesztésért - Dorog és térségében címû projektet, majd a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításának terveit mutatta be.

Dorog, 2018. szeptember 14. 

 

egyutt-a-kozossegfejlesztesert-dorogon-es-tersegeben3.jpg


 

csolnok_200222_összefoglaló.pdf
591 KB
Csolnok_200222_jelenléti ív.pdf
717 KB