Több ezer növény díszíti az új dorogi városrészt
Közügy
2020. nov. 18.

Több ezer növény díszíti az új dorogi városrészt

Megnyitották az Esztergomi úti körforgalmat

November 17-én megszűnt a lámpás forgalomirányítás az Esztergomi úton, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének I-es portája előtt.  Bár a vasút felé vezető új úton egyelőre még nem indulhat meg a forgalom, az országosan is egyedülálló intermodális csomópont kiépítése a végéhez közeledik városunkban.

A Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztésének egyik állomása a dorogi intermodális csomópont kiépítése. A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. finanszírozta, a kivitelezést pedig a Strabag Zrt. végezte el.

A kertészeti munkálatok is befejeződnek a héten, ezzel megújul a vasút menti városrész.

Összesen 5700 cserjét ültettek el a napokban a kertészek: a vasútállomás épülete elé babérmeggy és egy örökzöld magnóliafa került, övezve a Kucs Béla által készített Pihenő bányász című szobrot. A növények vízellátását öntözőrendszer biztosítja.

Tarkalevelű ezüstfa, többféle borbolya, aranyvessző, örökzöld lonc, tűztövis szépíti a városrészt, amelynek rézsűjét befüvesítették a szakemberek.

Az Intézmények Házával szemközti platánfák sora folytatódik az új vasútállomás előtti téren, míg a vasúttal párhozamosan, az intermodális csomópont másik oldalára juharfákat és 3-4 méteres kőriseket ültettek el. Összesen 80 darab fa díszíti majd a közterületet.

A Richternél található körforgalom érdekessége az a világító Richter-pilon, amely a körforgalom közepében jelzi a gyárat, az I-es porta felőli bejáratot. A pilon elkészítésének és felállításának a költségeit a Richter Dorogi Fióktelepe finanszírozta, ahogy a körforgalom növényeit öntöző rendszert is. A körforgalom mellett, az Esztergomi úton öt japán cseresznyefa zárja majd a teret.