További részletek a Dorogi József Attila Művelődési Házról

További részletek a Dorogi József Attila Művelődési Házról

Közösségi színtérként kínálunk színes rendezvényeket

Dorogi József Attila Művelődési Ház
Cím: 2510 Dorog, Otthon tér 1.
Telefon:
33 / 737-930

E-mail: dorogikultura@dorog.hu, varosmarketing@dorog.hu, dorogitekepalya@gmail.com
Web: www.dorog.hu

Facebook: Dorogi József Attila Művház


2020. november 3-án megalakult Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár néven Dorog Város egyesített kulturális intézménye, amelynek egyik tagintézménye a művelődési ház.

Főigazgató: Szabó-Berghauer Zoltán

Szakmai vezető: Madarász Tímea

Kulturális élménytérként a helyi igényekhez dinamikusan alkalmazkodva nyitott találkozóhelyet biztosítunk a dorogiaknak és a térségből érkezőknek. Városunk rendezvényhelyszíneként, közösségi tereként, megújult színházteremmel és konferenciateremmel, korszerű technológiákat használva, kreatív munkatársakkal megbízható, hiteles információkkal minőségi szolgáltatásokat nyújt.

2021-ben uniós támogatásnak köszönhetően készült el a négysávos tekepálya a művelődési ház alagsorában, a volt moziterem helyén.

A tekepályát a Dorogi Atlétikai Club Teke Szakosztálya használja hétfőtől csütörtökig. A szabad idősávokban a tekesport kedvelői igénybe vehetik előzetes bejelentkezés és visszajelzés alapján.

Időpontfoglalás: dorogitekepalya@gmail.com

Megközelíthető:
A művelődési ház megközelíthető a 10-es főútról, Dorog központjából a Mária utca és a Köztársaság utca felől.
Legközelebbi távolsági buszmegálló:
Dorog, Városháza (a Budapest - Dorog - Esztergom vonalon).
A dorogi vasútállomás közvetlenül az Otthon tér mellett található (Budapest /Nyugati/ - Esztergom vasútvonal).

Mit kínálunk?
A művelődési ház helyet ad helyi egyesületeknek, rendezvényeknek, vásároknak; előadásokat, mûsoros esteket, bálokat, koncerteket, kiállításokat szervez, valamint rendezője Dorog város ünnepeinek is, köztük a helyben már hagyománnyá vált Európa napi rendezvényeknek (május első hétvégéjén), illetve a Bányásznapnak (szeptember első hétvégéjén).
A művelődési ház szomszédságában találhatóa Bányász Emlékház, mely a település bányászati múltjának bemutatása mellett helyet ad a Pro Urbe díjas Papp Béla egyedülálló ásványgyûjteményének. Az Emlékház megtekintéséhez a művelődési ház telefonszámán lehet bejelentkezni.
 
Az épületről:
A klasszicizáló megjelenésû Munkásotthont - ez a név máig él a népszerû "muki" elnevezésben - Fleisch Róbert tervezte a dorogi Munkásotthon Önsegélyező és Önmûvelő Egyesület számára. Alapkövét 1923. augusztus 20-án tették le, egy hosszabb szöveg kíséretében, melyet ma mission statementnek szeretnek nevezni. Ez a következőkben határozta meg a létesítendő intézmény feladatait: "...ahol a tanulságos előadások tartásával, tisztességes szórakozások rendezésével {a helyiek, elsősorban a kőszénbánya alkalmazottai} segítségére akar lenni, hogy elérjék azt, ami mint ideál mindnyájunk előtt lebeg: az anyagi gondoktól mentes, keresztény módon élő, megelégedett ember..."
A munkásotthon már 1927 végétől üzemelt, de mai külsejét csak 1929-re nyerte el. Ünnepélyes átadását Schmidt Sándor bányaigazgató vezette 1928-ban. Az alkalomra Herczeg Ferenc író is üdvözlő beszédet írt.
A mûvelődési ház színháztermét 1935-ben avatták. Ezután kerülhetett sor az addig - átmenetileg - színházi térként funkcionáló alagsor végleges kiépítésére, Gáthy Zoltán tervei alapján: az Otthon Mozi 1939-ben készült el, 2005-ig mûködött, eltekintve két rövid megszakítástól, 1944/45 és 1994/95 őszén-telén.
Az intézmény a második világháború után vette fel József Attila nevét (ekkor már mint "kultúrotthon"), majd a megszüntetett Munkásotthon Önsegélyező Egyesülettől 1949-ben az államosított dorogi szénbánya tulajdonába került.
A karbantartómûhelynek és a házinyomdának otthont adó melléképület az 1970-es évek második felében épült, azzal a céllal, hogy segítse a régió legnagyobb kulturális intézményének napi mûködését. Szükség is volt rá: a 350 fős színházterem, a 370 férőhelyes mozi, a 300 embert is befogadni képes bálterem, illetve ezek mellett a könyvtár, zeneterem és a számos klubhelyiség üzemeltetése és programjai vonzották a közönséget.
Az 1970-es években, a szénbányák átszervezésekor a Dorogi Szénbányák Vállalat szakszervezetének lett a feladata az épület mûködtetése. 1994-ben elkezdődött a Dorogi Szénbányák felszámolása. A Mûvelődési Ház - a környékbeli hasonló intézményekkel együtt - a mûködtetésére akkoriban létrehozott Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány tulajdonába került. Mivel az Alapítvány nem volt képes az épület megfelelő üzemeltetésére, ezért Dorog városa 1997-ben létrehozta a Dorogi Közművelődési Közhasznú Társaságot, amely azóta is eredményesen mûködtette 2014-ig a művelődési házat.

A műemlék jellegű ház utolsó nagy rekonstrukciója 2007-ben fejeződött be. Dorog városa a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében nyert támogatást az intézmény felújítására. Emellett a ház bővült egy mûteremmel, melyet a nyomdahelyiségre építettek rá. 2009-ben alakult át a Kht. Nonprofit Kft.-vé.
2014-től 2020-ig Cselenyákné Cservenka Rita vezette az intézményt, amely azóta is Dorog Város Önkormányzatának fenntartásában működik.

2020. november 3-ától a Dorogi József Attila Művelődési Ház beolvadt a város egyesített kulturális intézményébe, a Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár intézményébe.

Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata, továbbá Házirendje az intézmény irodájában elérhető.

Az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők a dokumentumokban foglaltakat elfogadják.

A Dorogi József Attila Művelődési Házban működő csoportok, foglalkozások:

#Ciklon Táncegyesület

#Bányász Szakszervezeti Szövetség: Dorog, Otthon tér 1.
Tel.: 33 503-031

#DNNKE Bányász Fúvószenekara: Jurásek Tivadar www.dorogizenekar.hu

#Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány: Glevitzky István Dorog, Otthon tér 1. Tel.:33 503-031, Fax: 06 33 503-030, email: bszov@invitel.hu,
web: www.dszka.eoldal.hu

#Crazy Dance TSE

#Képzőművész Szakkör
#Dorogi Nyugdíjas Egyesület
#Városi Nyugdíjas Egyesület
#Dorog Város Barátainak Egyesülete
#ILCO Klub

Foglalkoztatási jogviszony - Adatkezelési Szabályzat  

Szerződéses partnerek - Adatkezelési Szabályzat