Wendlingen am Neckar - Németország

Wendlingen am Neckar - Németország

Testvértelepülésünk: Wendlingen am Neckar

A Neckar folyó mentén, Baden-Württemberg tartományban fekvő német város. Wendlingen történelmi városa 1230-tól 1805-ig állt fenn, és a városfal a 4 városkapuval egészen a XIX. század elejéig maradt meg, amikor is sajnos lebontották ezeket. Wendlingen 1940-ben egyesült a szomszédos községgel, Unterboihingennel, és az új neve ekkor Wendlingen am Neckar lett. Tartományi határozattal a városi rangot 1964-ben kapta meg.


Nevezetes a bútor-, textil- és fémipar, közepes nagyságú üzemek jellemzik. Lakosainak száma az 1994-es adatok szerint 15 578. A város fekvése igen kedvező, mivel fontos közlekedési csomópont; Stuttgart például mintegy 25 perces vonatozással vagy autózással megközelíthető, a Stuttgart-Echterdingeni repülőtérre pedig az autóút mindössze 15 percet vesz igénybe. Nagyon előnyös fekvése miatt igen kedvelt lakóhelynek számít, ezenkívül nagy előszeretettel települnek különböző cégek a város vonzáskörzetébe, ami azt eredményezte, hogy fontos ipari és kereskedelmi központtá, általános-, fő- és reáliskolája, gimnáziuma révén iskolavárossá fejlődött. Civil szervezeteinek száma meghaladja a hatvanat, ami szervezett polgári létformát tükröz. Ünnepei között szerepel a májusi Nemzetek Vására és az augusztusi Vinzensifest. Nevezetessége gótikus temploma, tájháza. Környéke sport- és kirándulóközpont.

Dorogról 1945-ben a háborús helyzet, 1947-ben a kitelepítések, később szórványosan a hazát elhagyók révén jelentős számú lakosság telepedett le a német városban. Az otthon maradottakkal már a hatvanas évektől elkezdődött a szorosabb kapcsolatfelvétel, később sport-, kulturális és egyházi jellegű találkozásokra került sor a városok lakossága között. A kapcsolatok egyik fő szervezője Lencsés Sándor dorogi származású, wendlingeni képviselő-testületi tag volt. 1991-től (dr. Dávid Anna és Hans Köhler polgármester közös kezdeményezésére) hivatalosan is rendszeresen találkozott egymással a két város önkormányzati testülete, ezen közben mindkét településen megalakult a civil szerveződésű Baráti Egyesület (Wendlingen-Dorog illetve Dorog-Wendlingen néven). A középiskolák, az ifjúsági zenekarok, az egyesületek és az egyházak folyamatossá teszik a kapcsolatok ápolását. 1997-ben Dorogon a kitelepítési évfordulóval egybekötött Megbékélés Napján, Wendlingen am Neckarban 1998-ban a Nemzetek Vásárán írta alá ünnepélyes keretek között a testvérvárosi szerződést az önkormányzatok nevében Andreas Hesky és dr. Tittmann János polgármester. Ezt a szerződést 2008 októberében Frank Ziegler és dr. Tittmann János erősítette meg a nagy létszámú dorogi küldöttség és a wendlingeni vendéglátók jelenlétében Wendlingen am Neckar városában.

Számos alkalommal találkoztak dorogi és wendlingeni civilek, gimnazisták az elmúlt években.

Wendlingen am Neckar a weben: www.wendlingen.de