Művészet és Eucharisztia

Művészet és Eucharisztia

Művészet és Eucharisztia

Pályázati azonosító: TOP 7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072

Kedvezményezett neve: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum

Projekt címe: Művészet és Eucharisztia

Megvalósítás kezdete: 2019.04.01.

Támogatás összege: 3.999.999 Ft

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

MŰVÉSZETI ÉLMÉNYEKKEL GAZDAGODOTT DOROG

06/01/20

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású rendezvénysorozatot szerveztek Dorog városában 2019-ben. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program 3 999 999 Ft-ból az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg.

1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városában megrendezendő ünnepségsorozatnak.

Dorog – nyolcvan év után - ismét szerepet kap ebben. Az Eucharisztia 1938-2020 témakörében, 2019. május 11-én, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár által szervezett és az intézményben megtartott konferencián a Művészet és Eucharisztia témakörét dolgozzák fel az előadók. Felsőboldogfalva, Dorog testvértelepülésének tiszteletese a helyi templom megújítását ismertette, majd Végh Éva Raffaello Athéni iskolájának képszerkesztéséről tartott előadást. Dankó József alpolgármester a dorogi művészeti teljesítményekről beszélt, míg dr. Tittmann János polgármester az eucharisztia és a művészet megjelenítéséről tartott vetítettképes előadást.

November 30-án, advent első hétvégéjén a Szent Efrém Férfikar tartott ízelítő az egyházi énekekből a szépszámú közönség előtt. A koncertet a Hősök terén, a Gáthy-könyvtár melletti területen rendezte meg az intézmény.

A programsorozat záróeleme a Karácsonyi Gálán, a művelődési házban, a dorogi Cantate Kórus által előadott, Bánáti Buchner Antal karnagy által jegyzett Bányász mise volt.

Dorog lakossága művészeti élményekkel gazdagodott a három rendezvénye által. Történelmi betekintést kaphattak az eucharisztia egyházi, művészeti megjelenítésébe. 

A Művészet és Eucharisztia című program a TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 támogatási szerződés alapján az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

A projektről bővebb információt a Dorogi helyi közösség honlapján a www.dorogikozosseg.hu oldalon olvashatnak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖSSZEFOGLALÓ: Bánáti-Buchner Antal Bányászmise-bemutató

23/12/19

88 év után ismét felcsendült a Bányász mise Dorogon

December 21-én rendezte meg a Karácsonyi Gálát a művelődési házban a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum.

A Művészet és Eucharisztia című pályázatnak köszönhetően Bánáti Buchner Antal csaknem száz esztendővel ezelőtt írt Bányász miséjét mutatták be a szépszámú közönségnek a színházteremben.

A TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosítószámú projekt során megvalósult zenei bemutató segítette megidézni a kiemelkedő dorogi zenei és zenekari életet.

A Cantate vegyeskórus előadásában – Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével és Berchy József orgonakíséretével – 88 év után hallhattuk újra a Bányász misét, amelyet 1931-ben, a dorogi bányásztemplom felszentelésére komponált Bánáti Buchner Antal.

Az esztergomi bazilika karnagya zeneegyletet és zeneiskolát alapított Esztergomban, a Katolikus Kántor című folyóirat felelősszerkesztője volt. Miséket, oratóriumokat, zenekari műveket, dalokat, magyar nótákat komponált. Dorogra 1920-ban Dr. Schmidt Sándor bányaigazgató hívta, a Dorogi Bányász Zenekar vezetésére. Ő alkotta meg Dorogon a hangversenyző zenekart – hangzott el a Bányász mise előadását megelőzően. A hat tételes, egyházi mű nagy sikert aratott.

Az adventi ünnepkör zárásaként, a karácsonyt megelőző hétvégén igazi ajándékként élték meg a jelenlévők a Bányász mise újbóli felelevenítését.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR KONCERTJE

30/11/2019

Helyszín: Hősök tere, Agora - Dorog

 

A Művészet és Eucharisztia pályázat kiemelkedő rendezvényeként november 30-án a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum szervezésében, az intézmény mellett, a Hősök terén szabadtéri koncertre hívták várták az érdeklődőket. Advent első hétvégéjén a világhírű Szent Efrém Férfikar adott nagysikerű koncertet a város hagyományos adventi gyertyagyújtó ceremóniáját megelőzően.

Az elektronikusan kiküldött levelekkel, a facebookon megjelent plakátokkal a környezetvédelmi szempontokat teljeskörűen figyelembe vettük, ezzel eleget tettünk az esélyegyenlőségi szempontoknak is, hiszen a dorogi lakosság teljes egészéhez eljuttattuk a többféle médium által közölt invitálást. Az eseményen a gyermekes családokon keresztül, az időskorúakig, a zenekedvelő lakosság mellett az adventi időszakban, a pályázatnak köszönhetően megvalósított koncerten az év legnagyobb ünnepére készülők széles köre, mintegy 600 fő vett részt.

A Hősök tere alkalmas a mozgásukban korlátozott személyek fogadására is, ezáltal a koncerten való részvétel is akadály nélkül valósulhatott meg. A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum könnyű, akadály nélküli, kiépített rámpás megközelítése a mosdók használatát is lehetővé tette számukra, illetve a babakoccsival érkező kisgyermekes családok számára is. Ezzel lehetőséget teremtettünk a társadalom széles körének részvételére.

A TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú projektnek köszönhetően több százan vehettek részt a szabadtéri koncerten, amellyel megvalósult pályázati célkitűzésünk.

Magyarország legnépszerűbb vokális énekegyüttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt.

A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén – hangzott el a koncertet megelőző ismertető során. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy, magyar mesterek férfikari munkássága lett.

Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak.

A nyolctagú együttes koncertje mély lelki katarzist okozott a több száz ünneplő számára. A sokoldalú kamaraénekesek igazi zenei csemegét kínáltak az adventi időszak kezdetén a Gáthy-könyvtár előtt megjelenteknek, köszönhetően a TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú projektnek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MŰVÉSZET ÉS EUCHARISZTIA, ÉPÍTÉSZETI KONFERENCIA

11/05/2019

Helyszín: Gáthy Zoltán Városi Könyvtá és Helytörténeti Múzeum, Dorog

Intézményünk sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel konferenciát szerveztünk 2019. május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú programunk az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósulhatott meg.

A könyvtár igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán köszöntötte az Európa Nap - a Párbeszéd Napja rendezvényén megjelenteket, köztük testvértelepülésünk Felsőboldogfalva polgármesterét, Sándor József urat és a vele érkezett erdélyi delegáció tagjait.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte dr. Schmidt Sándor bányaigazgató szerepét, aki Dorogot elindította a városiasodás útján, továbbá „megjelölte a térképen” az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusban betöltött kiemelkedő szerepével településünket.

Dr. Tittmann János a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy Dorog Város Képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy két éven keresztül több rendezvényt szervez intézményeivel az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozatban. Az idén A művészet és az eucharisztia témakörét dolgozták fel előadóink, amelyre lehetőséget teremtett sikeres pályázatunk.

Szász Lóránt Levente tiszteletes az Árpád-kori felsőboldogfalvi és farcádi templomokról, a bennük található egyedülálló freskókról és kazettás mennyezetekről tartott vetítettképes beszámolót, majd Végh Éva festőművész Raffaello Athéni iskoláját mutatta be, mint az eucharisztia legszebb képzőművészeti példáját. Dankó József alpolgármester a Doroghoz kötődő művészeti teljesítményekről beszélt előadásában, végül dr. Tittmann János polgármester régi könyvek alapján idézte fel az eucharisztia művészeti megjelenéseit.

Rendezvényünk több mint 50 fő érdeklődőt vonzott.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajtóközlemény

KONFERENCIÁT TARTANAK A MŰVÉSZET ÉS EUCHARISZTIA TÉMAKÖRÉRŐL

10 / 05 / 19

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású konferenciát szerveznek az intézményben 2019. május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városában megrendezendő ünnepségsorozatnak.

Dorog – nyolcvan év után - ismét szerepet kap ebben. Az Eucharisztia 1938-2020 témakörében, 2019. május 11-én, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár által szervezett és az intézményben tartandó konferencián a Művészet és Eucharisztia témakörét dolgozzák fel az előadók.

Felsőboldogfalva, Dorog testvértelepülésének tiszteletese a helyi templom megújítását ismerteti, majd Végh Éva Raffaello Athéni iskolájának képszerkesztését boncolgatja. A reneszánsz alkotás az eucharisztia megjelenítésének komplex műve.

Dankó József alpolgármester a dorogi művészeti teljesítményekről beszél, míg dr. Tittmann János polgármester az eucharisztia és a művészet megjelenítéséről tart vetítettképes előadást a régi könyvek alapján.

A Művészet és Eucharisztia című program a TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 támogatási szerződés alapján az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.dorog.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

intvez@dorogikonyvtar.hu

Meghívó Konferencia.docx
96 KB