Siker a pályázaton - felújítják a könyvtárat
Közügy
2013. dec. 17.

Siker a pályázaton - felújítják a könyvtárat

Dorogon majd' minden intézményét felújította már az önkormányzat. Idén végre sor kerülhet a közművelődés legrosszabb állapotú intézményére, a városi könyvtárra, a korábbi bányatiszti kaszinóra.

Az önkormányzat képviselő-testülete elsőre még 2011-ben adott be pályázatot a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program „Értékmegőrző és funkcióbővítő város rehabilitáció a 10.000 fő feletti és 20.000 fő alatti városokban" című kiírásra.
Az első próba nem járt sikerrel, ám másodjára, új költségvetési tervezettel, egy helyi vállalkozó bevonásával megnyílt az esély az elképzelések megvalósítására.
A hivatalos, egyben részletes megfogalmazás szerint: „Dorog városa a projekt megvalósításával a helyiek életét leginkább befolyásoló, egységes, erős városközpontot kíván kialakítani azzal, hogy az itt élők számára kulcsfontosságú, a múlt század első felében épült, akkor építészeti remeknek számító, mára leromlott állapotú, nehezen hozzáférhető közösségi helyszínt, az Arany János Városi Könyvtárat felújítja."
A tervek szerint a kivitelezési, valamint a közszféra és gazdasági funkciót ellátó tevékenység kialakításával kapcsolatos munkálatok 2013. február 1-je és 2014. április 15-e között valósulnak meg. A projekt összköltsége több mint 282 millió forint.

Az épületről
1908-ban kezdték építeni, majd 1924-ben bővítették Gáthy Zoltán tervei alapján. A szecessziós belső terű épület akkoriban nagy sikert aratott. A műszaki értelmiség fontos találkozóhelye volt. Jelenleg a könyvtár működik az 550 m2-es épület egy részében, az emeleti részt is hasznosítani kellene. Ezzel nem csak könyvtár problémái oldódnának meg (állományfejlesztés, internetes szolgáltatás, raktározás stb.), hanem az évek óta méltatlanul raktárokban elhelyezett helytörténeti gyűjteményt, a dorogi művészek város által megvásárolt alkotásait és Hopp Ferenc ornitológus, madártani gyűjteményét ki lehetne állítani, amely országos érdeklődésre is számot tarthat. Ezzel együtt olyan új művelődési színtér állna rendelkezésre, ahol az egyre nagyobb számban megjelenő civil szervezetek is programjaikkal aktívan részt vehetnének a város és a kistérség szellemi életének színesítésében. Mód nyílna olyan vonzó, interaktív programok, rendezvények, konferenciák megrendezésére, amely a város és környéke programkínálatát bővítené, illetve kiegészítené. A Közép-Dunántúli Regionális Operatív Programra, város rehabilitációra, városközpont fejlesztése beadandó pályázat fő gondolata az építészeti értékeink megőrzése mellett tehát új, gazdasági funkciók, új szolgáltatások bevezetése, például könyvesbolt, antikvárium, netkávézó, az emeleten galéria, előadó terem, konferencia helység kialakítása. Ezáltal új munkahelyeket is teremtenek. Az épület körül parkolóhelyeket is kialakítanak.
A külső és belső felújítás kiemelt műszaki része az alternatív energia felhasználás is. A város kulturális hagyatékának méltó megjelenítése jól beilleszthető lenne új értékteremtő és korszerű szolgáltatásokat kínáló intézményhálózatba, kulturális kínálatába.

 

1. Közösségi funkció erősítése:
- Az Arany János Városi Könyvtár felújítása és átalakítása
- Művészeti galéria létrehozása a könyvtár épületében. (Hagyományápolás, emlékállítások a település büszkeségei számára.)
- Működtetéshez szükséges eszközbeszerzés


2. Közszféra funkció erősítése:
- Városmarketig iroda kialakítása a könyvtárban. (A gazdaság fejlesztéséhez szükséges források bővítése, a versenyképesség növelése, egységes arculat megteremtése)


3. Gazdasági funkció erősítése
- Konzorciumi partnerként egy helyi vállalkozó bevonása (A jelenleg kihasználatlanul álló épületben egy vállalkozás új telephelyének kialakítása, szolgáltatás elérhetőségének biztosítása, munkakörülmény-javítás, munkahelyteremtés)


4. „Soft" tevékenységek kialakítása
- Identitástudat-erősítés
- Rendezvénysorozat az intézmény fennállásának hatvanadik évfordulójára
- Tanévhez igazodó programszervezés (prózamondó és szavaló versenyek, helytörténeti vetélkedők)
- Rendezvények az időskorúaknak (hangversenyek, könyvbemutatók, kiállítások)
- Családi programok (civil szervezetekkel történő együttműködés, környezettudatos életforma propagálása, helytörténeti ismeretátadás, kézműves foglalkozások)