Több mint félezren voltak az Aquatics Day-en – Nevet adtunk uszodánknak
Sport
2014. jún. 23.

Több mint félezren voltak az Aquatics Day-en – Nevet adtunk uszodánknak

Nevet kapott a városi uszoda a Magyar Úszás Napján Dorogon. Rengeteg program, vetélkedő várta a létesítmény látogatóit szombaton. Sokan kipróbálták a waterball-t, azaz szárazon gurulhattak a medencében az óriás labdában, aztán a vizes vetélkedők is több csapatot megmozgattak. A legnagyobb jókedvet az úszómedencében a kenus verseny hozta meg.
kenuzs.JPG
 
  A vízilabda bajnokságon 10 csapat 140 sportolója vetette magát a vízbe. A bajnokságot az Úszómesterek csapata nyerte. Az Aquatics Day-en egész nap fitness programok - kangoo, walkenergy, spinning - is várták a zene és a mozgás kedvelőit az Erergy Fitness-nek köszönhetően. A város legaktívabb és egyben legvizesebb napjára több mint félezren érkeztek.
 
vizilabda.jpg

Abaházi Csaba, a Class FM mûsorvezetője házigazdaként irányította a rendezvény programjait. A pesterzsébeti ESMTK szinkronúszói parádés bemutatója óriási sikert aratott. Szekér Zoltán sportigazgató köszöntőjében a 100 éves dorogi sport, azon belül is a vizes sportok egyre erőteljesebb hatásáról beszélt. - 2007 májusában nyitott meg az uszoda a városban. Azóta mintegy 500 ezer vendég érkezett frissülni a létesítménybe.
SzekrZoltn.JPG
Az olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Steinmetz Ádám a sportág kiváló hatásairól beszélt, majd dr. Tittmann János polgármester beszéde legelején kérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma főhajtással emlékezzenek meg a napoban elhunyt, legendás futball pályafutását Dorogon kezdő Grosics Gyuláról. A tiszteletadás után a 30 éves város kiemelkedő eseményeként szólt az uszoda névadásának előzményeiről. A lakosság körében meghirdetett pályázat eredményeként, a képviselő-testület döntött arról, hogy Nipl Stefániáról - folyamúszó magyar bajnok, a gyorsúszás többszörös magyar bajnoka, az 1936-os olimpiai válogató verseny résztvevője - nevezik el a városi uszodát. Nipl Stefánia - akinek lányai, unokái is részt vettek a ceremónián - eredményességével hosszú éveken át öregbítette Dorog jó hírnevét. Dr. Tittmann János és Szekér Zoltán leleplezték azt a két, Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőmûvész által készített 190 centiméter hosszú tablót, amelyek az uszoda történetét és Nipl Stefánia eredményességét mutatják be. A mûvészi tablók helye a bejáratnál lesz.
nipl_tabl.JPG

Mint azt már korábban megírtuk a dorog.hu-n: Abaházi Csaba, a Class FM népszerû mûsorvezetője örült a felkérésnek, hogy az uszoda névadó ünnepségének házigazdája lehet. A vizes sportok közel állnak hozzá. Diákként együtt úszott Rózsa Norberttel, aki később olimpiai bajnok lett. Abaházi Csaba már korábban - a Nagy Vagy címû produkció, a TV vetélkedője alkalmával - is találkozott a dorogi sportkedvelő fiatalokkal. Tavasszal csapatkapitányként mutatkozott be a Dorog oldalán a városunkba szombaton ellátogató népszerû mûsorvezető.
waterball.JPG

Dr. Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, a Vasas férfi csapatának centere vendégként vett részt az uszoda névadó ünnepségén szombaton. - Sok szorgalom és alázat szükséges ahhoz, hogy komoly eredményeket elérjünk ebben a sportágban. Ezt tanácsolom a dorogi fiatal vízilabda csapatnak is - hangsúlyozta kérdésünkre az olimpiai bajnok. A Vasas SC utánpótlás szakmai igazgatóhelyettese kiemelte: - Célunk az, hogy minél több bázis alakuljon ki országszerte, amelyekből akár később az első osztályú játékosok is kinőhetnek. A dorogi sporttársaimnak ajánlom, hogy kövessék az élvonalbeli játékosok mérkőzéseit, látogassanak ki a Margitszigetre a júliusban megrendezendő Vízilabda Európa-bajnokságra, hogy személyesen is átélhessék a meccsek hangulatát.
esmtk.JPG