MŰSZAKI ÁTADÁS UTÁN MÁR BÚTOROZZÁK A MEGSZÉPÜLT KÖNYVTÁRAT
Közügy
2014. júl. 22.

MŰSZAKI ÁTADÁS UTÁN MÁR BÚTOROZZÁK A MEGSZÉPÜLT KÖNYVTÁRAT

Nagyszabású ünnepség keretében a bányásznapon avatják fel Dorog megújult könyvtárát, amelynek műszaki átadását július 15-én tartották.
Az Arany János Városi Könyvtár rendkívül rossz állapotú épületéből néhány hónap alatt a Gáthy Zoltán eredeti terveit felfrissítő szakemberek csodálatos épületet készítettek. A látványos építkezés a végéhez közeledik: július 15-én a műszaki átadáson a kivitelező a- különböző szakági tervezők dokumentációi alapján megújult - közgyűjtemény épületet átadta a megrendelő önkormányzat képviselőinek.
muszaki.JPG

A szecessziós belső díszítések - a készülő bútorzat - esztétikai élménye mellett gondoltak a mozgásukban korlátozottakra is. Belső korlátliftet készítettek, amely az emeleti kiállítótermekhez való feljutást segíti majd. A mosdók kialakításánál is figyelembe vették az akadálymentesítés kötelezettségét. A kilenc beállásos parkolóból egy akadálymenteset is elkülönítettek, ahogy figyeltek a kerekesszékesekre, a babakocsival érkező édesanyákra a hátsó udvarban kialakított rámpás feljáró kialakításával is. A belső terekben elhelyezett információs táblákon Braille-írással is feltüntetik a tudnivalókat, segítve ezzel a látássérülteket. A tömörfa padlózatban, illetve a hidegburkolatokban vezető sávokat helyeznek el a biztonságos közlekedés érdekében.
Nagy Henriette - aki korábban a megye Év háza-pályázatán a dorogi Intézmények Háza felújításával díjat nyert - építész tervező munkáját dicséri az egységes, az elmúlt évtizedekben felaprózott tereket felszámoló, igazán impozáns épület. A huszadik század elején felépült Bécsi úti épület megújítása, a városközpont funkcióbővítő rehabilitációja nagyrészt Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás keretében, illetve önkormányzati önrésszel újulhatott meg.

A KDOP-3.1.1/B-12-2012.0001 pályázati kódszámú „Funkcióbővítő belváros rehabilitáció Dorogon - az Arany János Városi Könyvtár közösségi színtérré alakítása" című pályázat az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.