"Tekints reánk, tekints szabadság..." - Több százan voltak a Petőfi téren
Közügy
2015. márc. 14.

"Tekints reánk, tekints szabadság..." - Több százan voltak a Petőfi téren

Több százan vettek részt a Petőfi téren az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján megrendezett városi ünnepségen. A Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei mûvészi finomsággal, kortárs megoldásokkal tisztelegtek példaképeink előtt. „Tekints reánk, tekints szabadság..." címmel adták elő dramatikus darabjukat Kovács Gábor Dénes rendezésében, majd a koszorúzás percei következtek.
anko.JPG
Dorog Város Önkormányzata mellett a nemzetiségi önkormányzatok, a közalapítványok, a város intézményei is elhelyezték a tisztelet virágait a Petőfi emlékmû előtt, ahogy Dorog Város Barátainak Egyesülete és a Dorogi Vállalkozók Egyesülete is. Koszorúzott a Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelőintézet, a Dorogi Ipartestület, a Baumit Kft., a Dorogi Erőmû Kft. és a Promtávhő, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár és több politikai párt, szervezet.
A Szózat elhangzása után óvodás és iskolás gyerekek maguk készítette zászlókat tûztek az emlékmû köré.
olsz.JPG

A Zrínyi iskola alsó tagozatosai végigjárták a várost: különböző helyszíneken - a könyvtárban, a Hősök terén és a rendelőintézet parkjában - a márciusi ifjak tetteit felidéző mûsort adtak a negyedikesek, Kovács Klára tanítónő vezényletével. Megidézték a nyomda, a Pilvax kávéház történelmi eseményeit, de Táncsics kiszabadításában is részt vettek a diákok. A Zrínyi óvodában az immár hagyományos „Magyarok vagyunk" program egész hétre különleges kirándulásokat, táncházat, kreatív foglalkozásokat kínált az odajáró gyerekeknek. A Petőfi iskolában is felidézték a több mint másfélszáz évvel ezelőtti március eseményeit az ünnepi héten. Az Eötvös iskola 5. évfolyamos tanulói megindító, helyenként monumentális elemeket is bemutató mûsorával méltó módon emlékezett meg nemzeti ünnepünkről. A több, mint fél ezer gyermek előtt az évfolyam összes diákja szerepelt, ezzel is emlékezetessé téve az idei iskolai ünnepséget.
vis.JPG