Föld alatti földrajz óra a Barandla-barlangban
Közügy
2015. márc. 31.

Föld alatti földrajz óra a Barandla-barlangban

A BEBTE hagyományteremtő szándékkal ismeretterjesztő kirándulást szervezett az Aggteleki-karsztra március 27-én. A programot elsősorban helyi, vagyis dorogi diákok számára szervezték, de a fennmaradó helyekre Csolnokról is érkeztek tanulók. A 40 diákot két tanár, a BEBTE öt tagja és néhány meghívott vendég kísérte.
A program célja a természetföldrajz, ezen belül is a barlangok népszerűsítése volt. Az úti cél megválasztása azért esett az Aggteleki-karszt területére, mert a „klasszikus" barlangok és az azokat létrehozó folyamatok véleményünk szerint itt taníthatók meg leginkább a felső tagozatos iskolások szintjén. Na meg azért is, mert az általános iskolás osztálykirándulások az utóbbi időben méltánytalanul mellőzik ezt a területet.
AggtelekenLieberTomiva.jpg


A diákok az esztramosi Rákóczi-barlangot és az Aggtelek-Jósvafő között húzódó Baradla-barlang vöröstó-jósvafői szakaszát tekintették meg. A túrák során a résztvevők megismerkedhettek a barlangok és képződményeik kialakulásával, de bepillanthattak az idegenforgalmi barlangok működtetésének kulisszatitkaiba is.
A gyerekek a nap folyamán szerzett ismeretekből feladatlapokon adtak számot, amely során bebizonyosodott, hogy a fiatalok többségének e tudományterület iránti érdeklődése a látványos közegben tartott „tanórák" alatt a nap végére sem csökkent.
A program két túravezetője Lieber Tamás és Barna József volt, segítőik pedig Szvetnyik Csaba, Bartus Zsolt és Benkovics-Molnár Györgyi.
Bízunk a folytatásban!
Szöveg: Lieber Tamás