Európai Védőoltási Hét - lakossági tájékoztató
Közügy
2015. ápr. 21.

Európai Védőoltási Hét - lakossági tájékoztató

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája 2015-ben 10. alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét (2015.04.20.-2015.04.25.) eseménysorozatát. A hét mottója:
„Elkötelezettség a védőoltások iránt"
Az Európai Védőoltási Hét üzenete az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre.
Célja, hogy ráirányítva a figyelmet a különböző immunizációs programokra, segítse a tagállamokat a kívánatosnak tartott (optimális) átoltottság elérésében a kiválasztott célcsoportokkal történő célzott kommunikáció és célzottan nyújtott támogatások segítségével.
A védőoltások több életet mentenek meg, mint bármely más közegészségügyi-járványügyi intézkedés, ennek ellenére még 2013-ban is csak Európában 31685 kanyaró megbetegedés fordult elő, mely 348 %-os növekedést jelent a 2007. évhez képest.
A 10. Európai Védőoltási Héten a tagállamok a védőoltással megelőzhető betegségek felügyelete terén eddig elért eredményeit ünneplik.
• Mind az 53 tagállam 2002. óta sikeresen fenntartotta az Európai Régió poliomentes státuszát. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a magas átoltottság iránti elkötelezettség hogyan fékezi meg a betegség terjedését.
• Jelentős előrelépés történt új oltóanyagok fejlesztése és bevezetése terén, amelyekkel bővültek az immunizációs programok.
• A régióban 10 gyermekből 9 már csecsemőkorban a legfontosabb fertőző betegségek ellen alapimmunizálásban részesül, amely egészségesebb és sikeresebb életet eredményez.
• 42 tagországban működik Nemzeti Védőoltási Tanácsadó Testület.
• A régió tagállamainak közel felében megszakították a kanyaró és rubeola hazai terjedését.
• 2014. szeptemberében a WHO Európai Régiójának tagállamai egyhangúlag elfogadták a 2015-2020.évekre szóló Európai Védőoltási Cselekvési Tervet.
A védőoltások iránt fokozott politikai, szakmai és személyes elkötelezettség szükséges, hogy az eddig elért közegészségügyi-járványügyi eredményeket megtartsuk és a még fennálló oltási hiányosságokat meg tudjuk szüntetni.
Valamennyi védőoltási tevékenységet végző egészségügyi dolgozó, elsősorban a házi- gyermekorvosok, háziorvosok, iskolaorvosok, területi és iskolavédőnők szakmai elhivatottsággal végzett munkájának is köszönhető, hogy hazánkban a gyermekkori védőoltásokat tekintve magas az átoltottság. Nem szabad megfeledkezni a foglalkozás-egészségügyi orvosok által és a nemzetközi oltóközpontokban végzett oltási tevékenységről sem, hiszen így biztosítható a munkavállalók illetve az utazók fertőző betegségek elleni védelme. A közegészségügyi-járványügyi szakemberek a védőoltások és a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek felügyeletével járulnak hozzá a járványügyi biztonság megőrzéséhez.
A szülők személyes elkötelezettségét mutatja, hogy döntő többségük felelősségteljesen gondolkozik a védőoltásokkal kapcsolatosan, így az életkorhoz kötött védőoltásokon kívül más védőoltásokkal is hozzájárulnak gyermekük egészségének megőrzéséhez.
A kedvező eredmények megőrzése mindannyiunk érdeke, ennek fenntartásáért tegyen Ön is meg mindent szűkebb és tágabb környezetében!
Forrás: OEK Epinfo 2015.15.szám
A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő
A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető
Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya