A rendőrség idén is fokozottan készült a tanévkezdésre megyénkben
Közügy
2015. szept. 1.

A rendőrség idén is fokozottan készült a tanévkezdésre megyénkben

A gyermekek védelmére, testi épségük megóvására helyezi a hangsúlyt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a 2015. szeptember 1-jén kezdődött új tanítási évben. A gyermekek sértetté válásának megelőzésében és balesetmentes közlekedésük elősegítésében a rendőrök fő stratégiai partnerei a polgárőrök lesznek.

A tanév első heteiben a korábbi évekhez hasonlóan a gyalogosok és a járművezetők több rendőrrel találkozhatnak a kijelölt gyalogos átkelőhelyek környékén. Elsősorban azoknál a zebráknál lesznek járőrök és polgárőrök, ahol a gyermekek közúton történő átkelését nem segíti jelzőlámpa. A járőrök és civil segítőik mindaddig folytatják ez irányú tevékenységüket, míg meg nem győződnek arról, hogy a gyermekek határozottan és biztonságosan közlekednek, valamint, hogy a járművezetőkben is tudatosult az eddigieknél is fokozottabb óvatosság és figyelem.

A rendőrség emellett a 2015/2016. tanévben is folytatja azokat a programokat, amelyek célja a gyermekek biztonságos közlekedésének elősegítése, illetve a közlekedési balesetek, valamint a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése. A megyében számos általános iskolájában tovább folytatódik az iskola rendőre program. A „SuliMoped" keretén belül újabb tanulók számára nyílik lehetőség, hogy térítésmentesen szerezzen vezetői engedélyt segédmotor-kerékpárra. A D.A.D.A. programnak köszönhetően az általános iskolás gyermekek a rendőröktől megtanulhatják, milyen veszélyeket rejt magában a dohányzás, az alkohol, és a drogfogyasztás. Az „iskolai bűnmegelőzési tanácsadó hálózat" segítségével pedig a rendőrök a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok, illetve szüleik figyelmét hívják fel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.