Tûzgyújtási tilalmat rendeltek el az ország egész területén
Közügy
2017. márc. 8.

Tûzgyújtási tilalmat rendeltek el az ország egész területén

Az ország egész területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területekre - átmeneti időre - általános tûzgyújtási tilalmat rendelt el a Fölmûvelédügyi Minisztérium.
Tilos a tûzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tûzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.
Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohánynemût ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tûzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.
Az Országos Katasztrófavédemi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban az országban több helyen megnövekedett az erdő, illetve vegetációtûzzel kapcsolatos esetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés és a szeles, csapadékmentes napok gyakoribb előfordulása miatt kiszáradt és ezért gyúlékony állapotba került a növényzet és az erdei avar számos erdőterületen, illetve azok környezetében, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos vidéken. A változékony időjárás miatt az ország további erdőterületein várható még fokozott tûzveszély kialakulása.