Fókuszban a dorogi és az esztergomi egészségügyi intézmények átalakítása
Közügy
2017. márc. 10.

Fókuszban a dorogi és az esztergomi egészségügyi intézmények átalakítása

A Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás rendkívüli közgyûlésén egyetlen napirendi pont volt március 10-én: az Esztergom és Dorog egészségügyi intézményrendszerét érintő átalakítási terv.
A dorogi és esztergomi fekvő-járóbeteg egészségügyi intézményeket érintő átalakítás folyamatáról tanácskoztak a dorogi városházán március 10-én a térség polgármesteri, orvosai. A rendkívüli társulási ülés keretében megtartott fórumra dr. Tittmann János polgármester meghívta térségünk országgyûlési képviselőjét, dr. Völner Pál államtitkárt, a dorogi kórház főigazgatóját, dr. Varga Győzőt, az esztergomi intézmény főigazgató főorvosát, dr. Kanász Gábort és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékesét, dr. Varga Gábort.

EGOMDOROGKORHAZ.JPG
Dr. Tittmann János nyitóbeszédében kiemelte, hogy a legfontosabb szempont városunkban a minőségi ellátás megtartása az integráció során. Dorof már átélt egy központosítást. Negatívan tekint vissza erre az időszakra, amely után szerencsére sikerült újra jól mûködő mentőállomást és szakrendelőt kialakítani Dorogon.
Dr. Völner Pál országgyûlési képviselő kijelentette, az állam célja, hogy egységes ellátás legyen és a szolgáltatások színvonala ne csökkenjen. Azt szeretné elérni, hogy ez az ellátotti terület legalább annyit kapjon a jövőbeni konstrukcióban, mint a jelenlegi helyzetben. Az összevonás legfőbb indokai a gyógyításban tapasztalható párhuzamosságok megszûntetése és az optimális gazdálkodás bevezetése - ahogy hazánkban számos helyen és a fővárosban már megtörtént. A szakdolgozók érdekeit is képviseli majd, illetve mediátor szerepet vállal a két egészségügyi intézmény között az optimális feltételek, a projekt kidolgozása során.

OSSZEVONAS.JPG
Dr. Kanász Gábor főigazgató főorvos hangsúlyozta, hogy a racionális gazdálkodás megteremtése érdekében szükséges ez a lépés. A szakrendelések továbbra is mûködnek majd Dorogon, de a laboratórium csak vérvételi állomásként funkcionál majd az integráció után. Ez azt jelenti, hogy a mennyiségi korlát megszûnik, ugyanakkor korlátot jelent majd az idő, hiszen az esztergomi laboratóriumban vizsgálják majd a vért, így a beszállítási idő miatt figyelni kell.
Dr. Varga Győző beszédében elmondta, hogy nem Dorog kezdeményezte az összevonást, hiszen gazdaságilag, emberi erőforrások és a betegek, a kórházban ápoltak pozitív visszajelzései tekintetében is jól mûködő kórházként ez meg sem fordult a vezetőség fejében.
Az országos tendenciákat figyelembe véve az optimalizálásnak van reális alapja, mégis számos kérdés merül fel a témában.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a tervek rögzített határidejû részleteinek kidolgozása és a konszenzus megszületése nélkül nem lehet ellőni a startpisztolyt. A térségi társulás polgármesterei, az orvostársadalom a lakosság érdekében folyamatosan figyelni és tárgyalni fogják az eseményeket.


IGENEK ÉS NEMEK
Megmarad a dorogi laboratórium? Nem, csak a vért veszik le a szakemberek, a levett vért Esztergomban vizsgálják majd.
Megmarad a háziorvosi ügyelet Dorogon? Igen, ezt nem érinti az átalakítás.
Továbbra is megmaradnak szakrendelések Dorogon? Igen, de az orvoshiányt és a számos nyugdíjas, nyugdíj közeli szakorvost tekintve nem sokáig lesz tartható az állapot.