Egy életmű a tudományos igazság és a művészi szépség szolgálatában
Közügy
2017. aug. 11.

Egy életmű a tudományos igazság és a művészi szépség szolgálatában

Búcsúzunk dr. Till Józseftől. A 91. életévében, augusztus 8-án elhunyt dr. Till Józsefre igazán illik az a kitüntető jelző, amelyet a sokoldalú, alkotó emberek közül is csak nagyon kevésre mondhatunk: reneszánsz alkatú személyiség volt. Ennek a személyiségtípusnak talán legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a tudományos igazságok keresését és a művészi szépség kifejezését egyszerre képes életprogrammá tenni. Dr. Till József munkásságában, mindennapjaiban gyakran figyelhettük meg e két személyiség komponens összekapcsolódását, alkotásokban kiteljesedését. Szinte minden napját a tudományos igazságok keresése és a látható világ szépségeinek kifejezése töltötte ki. Ez szó szerint igaz, hiszen választott hivatása teljes embert kívánó szülész orvosi feladatainak ellátása után a pihenést végletekig lerövidítve élt: éjszakáiból órákat szánt rendkívül precízen elkészített akvarellsorozatainak, tollrajzainak elkészítésére.

Rendkívül sok viszontagságot megélt halábrázolásai közül végül Dorog városának és civil szervezeteinek összefogásával egy reprezentatív album 105 akvarellel jelent meg méltó köntösben 2003-ban. Az album előszavában az alkotó teljes pályaképét megfogalmazó szerkesztő, Kovács Lajos így ír a rendkívüli munkáról: „ Ez egy befejezetlen, befejezhetetlen történet. De most örüljünk ennek az albumnak. A tudósnak fölébe kerekedik a művész...A teljességet is megkísértjük talán egyszer." A tudós nem késett sokáig. Még abban az évben megjelent a „Dorogi füzetek" 28. kötetében a „Magyarország halainak rendszertani leírása" című dolgozata. A szakmai körökben művei iránti érdeklődésre jó példa, hogy a halála előtti napon az oroszországi Voronyezsben tevékenykedő honfitársunktól érkezett egy telefon: halalbumának ismeretében hogyan tudna szert tenni halhatározójára is.

A „teljesség megkísértéséről" pedig még sokat lehetne szólni. Szinte már néprajzi, vallástörténeti, építészettörténeti alapossággal járta körül másik ábrázolásra kiszemelt témakörét, az esztergomi Bazilika, illetve a környék templomainak, kápolnáinak képi ábrázolása alkalmából. A Dorogi Galériában megrendezett kiállításán mutatta be anyagát. 1960-ban Rómában járt. Az Olimpiai Játékok két hete alatt sportorvosként szaktanácsadója volt a kvalifikációt szerzett magyar ökölvívóknak. Feladatát olyan színvonalon látta el, hogy olimpiai bajnoka is lett a magyar küldöttségnek Török Gyula személyében. Minden szabad idejében az örök várost járta és apró kis vázlataiból is sorozat lett otthon: A Pizza Navonatól a Via Appiaig minden nevezetesség papírra került. De tollrajzai vannak megsemmisült német emlékművekről, valaha volt munkahelyeiről. Valamennyi sorozatára jellemző az aprólékos pontosság, a tudományos háttér feltárása, a teljességre törekvés.

Dr Till József egy másik művészeti ágban is jeleskedett. Átélt élményeit versekben is megfogalmazta már igen fiatalon. Még 1948-ban orvostanhallgatóként segített egy szülésnél, és az újszülöttet egy verssel is megajándékozta, melynek kezdősora ez volt: „Leszel te is még hatvanéves „ A megajándékozott őrizte is a szüleitől kapott verset, és 2008-ban a beteljesült jóslat jegyében meg is látogatta hajdani orvosát. Verseivel az első dorogi irodalmi almanachban jelentkezett 2009-ben (Belépő. Dorogi füzetek 37.)

A számára kedves embereket mindig műveivel ajándékozta meg. Utolsó kezelőorvosának egy egész kéziratos könyvet állított össze saját műveiből, írásaiból, rajzaiból.
Dr. Till József nyílt, szókimondó, humanista meggyőződéséhez mindig hű egyénisége erkölcsi példát is jelent. Nagyon is illik rá egy másik kései reneszánsz személyiség, dr. Albert Schweitzer egy gondolata: „A valóságot alakító erők közül az erkölcsiség az első. Ez az a döntő tudás, amit a gondolkodással meg kell hódítanunk. Minden egyéb mellékes." Munkásságát szakmai elismerések kísérték, kiemelkedő teljesítményét Dorog városa Pro Urbe díjjalés a Dorogiak Dorogért elismerő oklevéllel fejezte ki. Dr. Till Józsefet Dorog városa saját halottjának tekinti.