KultFeszt - Ismét nagyszerű zenés-irodalmi-képzőművészeti programokkal
Közügy
2019. szept. 27.

KultFeszt - Ismét nagyszerű zenés-irodalmi-képzőművészeti programokkal

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár négy évvel ezelőtt kezdett el egy sajátos, kulturális programsorozatot, mely egy-egy kiállítás, zenés irodalom és könyvbemutató vagy előadás köré szerveződik. A könyvtár legsikeresebbé és leglátogatottabbá vált rendezvényei ezek, s az idei, nyitó eseményen sem volt másképpen - az érdeklődő közönség lelkesedésében és létszámában sem történt visszaesés a korábbi évekhez képest.
Tóth Major Krisztina és Tanítványai kiállításának megnyitóján Kovács Gábor Dénes - a Nemzeti Cirkusz Művészeti Központ képzési igazgatója - nyilvánvalóvá tette, hogy újra egy minőségi tárlatot fogadott be az emeleti galéria. Közösségi terünk határozott célkitűzése, hogy ne csak ismert vagy éppen kevésbé ismert művészeket, hanem a fiatal tehetségeket is megmutassuk a dorogi és környékbeli érdeklődőknek.
A programsorozat második eseménye Jordán Tamás és Sebő Ferenc „Rejtelmek, ha zengenek..." című, József Attilát idéző zenés-irodalmi előadása volt. A korábbi sikerekre, tapasztalatokra alapozva, a nagy érdeklődésre való tekintettel - stílusosan - a József Attila Művelődési Ház konferenciaterme adott helyet a rendezvénynek. A közösségi programokat a dorogi könyvtár nem csak a saját falain belül kívánja megvalósítani, így arra is példa volt ez az igényes előadás, hogy más közösségi terekkel is szívesen működik együtt.
Egyik legismertebb, legjelentősebb költőnk, Ady Endre 100 évvel ezelőtt hunyt el. Életművének jelentősége előtt tisztelegve hívta meg a városi könyvtár a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársát, Zeke Zsuzsannát, aki szakterületéről, Csinszka levelezéseiről tartott előadást, melyben természetesen szó esett - szintén a levelezések tükrében - Adyval való kapcsolatáról is. Az irodalom, a költészet, az irodalomtörténet kedvelőinek igazi ínyencség lehetett a magyar költő életének egyedi aspektusból való megközelítése.