Több szempontból is különleges tanév a 2019/2020-as - Interjú Sitku Pál főigazgatóval
Közügy
2020. ápr. 20.

Több szempontból is különleges tanév a 2019/2020-as - Interjú Sitku Pál főigazgatóval

Több szempontból is különleges a 2019/2020-as tanév. A koronavírus-járvány megfékezése miatt kialakított digitális oktatás mellett, a Dorogi Magyar-Angol két Tanítási Nyelvű Sportiskolai Általános Iskola, a DOKI utolsó tanévét is befejezzük júniusban. Szeptembertől a három dorogi - eddig tagintézményként működő - iskola önállóvá válik. Továbbá azért is rendhagyó ez az év, mert egy évtizede nem volt ennyi jelentkező az első osztályokba. Sitku Pál főigazgatót kérdeztük a különleges tavaszról.
- Az ősszel már három különálló - de együttműködő - iskolában kezdi meg a tanévet több mint 1200 tanuló. Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Jelenleg folyamatban van - a tagintézmények által kezdeményezett - különválás. Május 31-ig mondja majd ki a szaktárca véglegesen az önálló intézmények létrejöttét. Ez a kollégákat, gyermekeket mindössze a névváltozásban érinti, továbbá a szakmai munkaközösségek szűnnek meg. A következő tanévtől nem közösen, hanem külön-külön képviselhetjük városunkat a tanulmányi és sportversenyeken - talán ez volt a legnehezebb számunkra.
- A tél végén megtartott, angol felmérőt, az iskolai jelentkezéseket még közösen kezelték az önállóvá váló intézmények?
- Igen, a körzethatárok figyelembevételével, de közösen tartottuk meg a felmérőket. Rendkívül sok, jelenlegi óvodás érkezik hozzánk ősszel. Ennek egyik generálója, hogy immár hat évesen iskolakötelessé válnak a gyerekek, a másik pedig, hogy amúgy is több gyermek van ebben a korosztályban. Egy évtizede nem volt ennyi jelentkező, mint most: tavaly mindösszesen 150 kisgyermek kezdte meg tanulmányait a DOKI-ban, az idén 213 jelentkezőnk volt. Sajnos 25-30 - nem dorogi - jelentkezőt el kellett utasítanunk.
- Hány első osztály indul a három régi-új intézményben?
- Az Eötvös József Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában három, a Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kettő, míg a Petőfi Sándor Sportiskolai Általános Iskolában szintén kettő osztály indul.
- Az új neveket ki adta az intézményeknek?
- Az iskolák korábban használt elnevezése mellé, a minisztérium által előírt, a specializációnak megfelelő záró tagot illesztettük. Megkérdeztük pedagógusainkat, a diákönkormányzatok képviselőit is. Így alakult ki ez a forma.
- Az angol felmérőről azt hallottam, átlagon felül teljesítettek a leendő kisdiákok.
- Való igaz. Az idén nagyon szép eredmények születtek a játékos felmérőn. Bízom benne, hogy szeptemberben már a három dorogi iskola épületeiben, osztálytermeiben, sportpályáin találkozhatnak a legfiatalabbak a többi osztállyal, közösségekkel.